Головна » 2018 » Червень » 8 » Всесвітній день океанів
08:40
Всесвітній день океанів

Всесвітній день океанів був проголошений у 1992 р. на Міжнародній конференції з навколишнього середовища і розвитку у Ріо-де-Жанейро. Проголошенням цього свята ООН підкреслила життєву важливість океанів для планети, а також необхідність турботи про їх благополуччя, збереження органічного світу океанів, екологічну чистоту вод.

Це день, який дає привід пригадати про те, що Світовий океан є колискою життя на нашій Планеті, 70% якою покрито водою, ресурси океану – застава розвитку і подальшого існування людської цивілізації, його простори – арена світової торгівлі. Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворюючою, його води – один з головних поглиначів вуглекислого газу.

5 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ОКЕАНИ ЗЕМЛІ

  1. Тихий океан є найбільшим океаном на Землі, і охоплює приблизно 30 % поверхні Землі. Найглибше місце на Землі — Маріанська западина, яка знаходиться на схід від Маріанських островів (Тихий океан). Її глибина майже 11000 метрів.
  2. В океанах є підводні вулкани, землетруси та зсуви, які можуть призвести до цунамі. Вони вивергають не розпечену лаву, а бруд і метан. Близько 90% вулканічної активності на Землі відбувається саме в океанах.
  3. Найбільш вивчений і освоєний людьми – Атлантичний океан. Як його тільки не називали: "Море за Геракловими стовпами", "Атлантік", "Західний океан", "Море мороку". 
    Назву «Атлантичний» він отримав на честь титана Атланта з грецької міфології. Вода в Атлантичному океані найсолоніша серед усіх океанів.
  4. У океані існують підводні річки та водоспади. На сьогодні відомо 7 таких водоспадів. Причиною їх виникнення стають різниці в температурі і солоності різних ділянок океану і складний рельєф морського дна. Найбільший з нині відомих підводних водоспадів знаходиться на дні Датської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію. Його висота приблизно 4000 метрів, і він перемішує понад 175 мільйонів кубічних футів води/
  5. Найбільша риба Світового океану – китова акула, яка сягає у довжину 12,65 метра і може важити понад 21,5 тонну. Сьогодні китові акули мешкають у всіх тропічних та помірно-теплих морях. Водночас найменшою рибою в Світовому океані вважають Schindleria brevipinguis, яка мешкає в коралових лагунах Бар'єрного рифу. Рибки цього виду можуть досягати лише 8,4 мм у довжину.
Переглядів: 461 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar