Verification: 4be7f08d42820b5a Чугуївський районний Будинок дитячої творчості - Живий куточок

«Живий куточок», розташований на базі Чугуївського районного Будинку дитячої творчості, виконує декілька завдань в роботі з учнями:

- допомагає вихованцям ЧР БДТ закріплювати знання про значення тварин для людини;

- сприяє формуванню уявлень учнів про різноманітних тварин (рідного регіону та екзотичних) та правил догляду за ними; 

- надає можливість засвоювати норми етичного, морального ставлення людини до природи;

- розвиває практичні уміння і навички спостереження, і догляду за життям тварин в «живому куточку» природи та вдома;

- виховує відповідальність за тварин, життя яких залежить від уваги і догляду за ними з боку людини.

Відповідальна за живий куточок - Гулякіна Дар'я Сергіївна.

Пропонуємо ближче познайомитися з різноманітними тваринами та особливостями догляду за ними.

Хвилястий папужка 

Відрізняється шумом і балакучістю. У більшості випадків завчені слова й вислови, повторюють без зв'язної логіки.
Деякі орнітологи пропонують назву Співак хвилястий.

У молодих птахів хвилястий малюнок не такий чіткий, як у дорослих, і починається відразу від восковиці. У молодих птахів хвіст набагато коротше, ніж у дорослих. Хвіст довгий, ступінчастої форми.
Пір'я на лобі у самця має цікаві властивості: воно флуоресціює під дією ультрафіолетових променів. Людське око здатне бачити це світіння в темряві, папужки ж розрізняють його і при яскравому сонячному освітленні. В природних умовах наявність флуоресценції грає важливу роль при виборі самками партнера для гніздування. Проводився експеримент: дві клітки з самцями освітлювали денним світлом, але одну з них екранували склом від прямого сонячного ультрафіолету. В 9 випадках з 10 самка обирала самця, що знаходився в неекранованої клітці.

Очі папуг розрізняють кольори. Крім того, у них широкий кут зору, що дозволяє бачити одночасно дві перспективи.

Дзьоб у хвилястих папужок потужний і вигнутий, як у хижої птиці. Дзьоб у папуг, на відміну від інших птахів, дуже рухливий завдяки верхній щелепі, що не зростається з черепом, а з'єднана з ним сухожильной зв'язкою. Стать птахів легко розрізняють за кольором восковиці: у молодого самця вона чорна, у дорослого яскраво-синя, у самки: молодої — блакитна (навколо ніздрів більш світлий обідок), у дорослої — блакитна або коричнева.

Поширення

Мешкає в Австралії та деяких прилеглих островах. Австралійські аборигени називали хвилястих папуг «придатні для їжі». На цьому материку птахи великими зграями кочують з місця на місце в пошуках їжі та води, тимчасово поселяючись на трав'янистих рівнинах, де можуть харчуватися насінням трав. Хвилясті папужки літають дуже швидко, що дозволяє долати величезні відстані у пошуках харчів.

Хвилястий папужка є найчисленнішим з усіх папуг Австралії. Він мешкає на більшій частині материка (крім північних районів, вкритих густими лісами), уздовж східного і південно-західного узбережжя, а також на острові Тасманія і декількох інших островах. Гніздяться хвилясті папужки в основному в напівпустельних частинах материка, де часом можна зустріти мільйонні зграї. В даний час кількість хвилястих папужок, що містяться в неволі, значно більше, ніж у природі. Це пов'язано з тим, що людина сильно змінила ландшафт Австралії, де живуть на волі ці екзотичні птахи.

Пернатим мешканцям Австралії доводиться пристосовуватися до змін умов і харчуватися пшеницею — основною зерновою культурою Австралії, вирощуваної на великих територіях. Однак для хвилястих папужок зерна пшениці занадто великі.

Розмноження

Гніздяться вони в дуплах дерев. Самка відкладає яйця. Самець в цей час підгодовує її. Пташенята з'являються неоперенными і сліпими, в місячному віці повністю оперяються і залишають гніздо.

Історія відкриття виду

Хвилястих папужок вперше описав у 1805 році англійський натураліст Джордж Шоу. Коли Австралію почали заселяти каторжанами, вони почали приручати птахів і утримувати їх у клітках. У 1840 році хвилясті папужки були вперше завезені у лондонський зоопарк. 

Хвилястих папужок доставляли з Австралії по морю, при цьому велика кількість птахів гинула, не переносячи тривалого (більше 2 місяців) плавання. В результаті уряд Австралії був змушений прийняти закон про заборону вивозу будь-яких птахів, що мешкають на території країни. В даний час законом заборонено вивозити з Австралії будь-яких представників фауни, за винятком тих, які народилися в неволі.

Історія розведення та утримання

У наступні роки почався масовий вивіз цих птахів з Австралії. Папужок сотнями і тисячами відловлювали великими сітками. Клітки з птахами переправляли на кораблі, що відходять в Європу. При перевезенні величезна кількість птахів гинула через погане годування та тісняву.
Через десять років після появи перших партій хвилястих папужок в газетах з'явилися повідомлення про їх успішне розведення в неволі. У той час хвилясті папужки жили вже в багатьох містах Європи, але були дуже дорогі, тож їх могли придбати тільки заможні люди.

Великі торгові фірми Голландії, Бельгії та Франції повністю задовольняли попит на хвилястих папужок. До 1860 році більшість зоопарків Європи вже мала свої популяції хвилястих папужок.

Тривалість життя птахів у неволі становить при гарному догляді 10-15 років, хоча деякі доживали і до 22 років. 

Червоновуха черепаха (або Жовточерева) — вид черепах з сімейства американських прісноводних черепах.

В 1553 році червоновухі черепахи вперше згадуються в літературі — в книзі «Хроніка Перу» Педро С'єси де Леона, мандрівники харчувалися ними. 

Свою назву черепаха отримала через дві подовжені яскраво-червоні плями поруч з очима. Ці плями можуть бути помаранчевими, яскраво-жовтими. 
Вміє шипіти, фиркати від хвилювання, а також видавати звук, схожий на короткий писк. У червоновухої черепахи добре розвинені зір і нюх. В протилежність зору, слух розвинений слабо. Однак червоновухі черепахи ховаються у воді при будь-якому шумі.

Поширення

Червоновуха черепаха широко розповсюджена. Її ареал охоплює США від півдня Віргінії до півночі Флориди і Канзасу, Оклахоми і Нью-Мексико на заході, Мексику, всю Центральну Америку, північний захід Південної Америки (північ Колумбії і Венесуели).

Спосіб життя

Мешкає в дрібних озерах, ставках та інших водоймах з низькими, заболоченими берегами. 

Веде малорухливий спосіб життя. Вкрай допитлива. Якщо черепаха сита, вона вилазить на берег і гріється під сонячними променями. Якщо голодна, то неспішно плаває в пошуках їжі. При температурі води нижче +18 °C черепаха стає в'ялою, у неї пропадає апетит. Черепаха здатна помітити небезпеку на відстані 30-40 м, після чого блискавично зісковзує у воду (за що отримала назву «Slider» - повзун).

Утримання в неволі

На суші не можна насипати грунт (гравій) або землю, оскільки черепаха буде його їсти. Буде з'їдати все, що плаває у воді.

Харчування

В неволі червоновухих черепах годують ракоподібними, молюсками, черв'яками, комахами та їх личинками, пуголовками, жабенятами, шматочками м'яса і рибою. Також добре їдять шматочки печінки. З рослинної їжі можна давати шпинат, листя салату, кульбаби, а також водні рослини. Можна приготувати кормову суміш на основі желатину або агар-агару (так званий «черепашачий холодець»).
Червоновуха черепаха не пережовує їжу, поки повністю не занурить голову у воду.

Тривалість життя

При правильному догляді червоновухі черепахи можуть прожити в неволі до 40-50 років.

Шиншили — гризуни. Природний ареал – пустинні високогір'я Анд в Чилі, Перу, Болівії та Аргентині. Шиншили були об'єктом інтенсивного полювання через цінне хутро, що призвело до сильного зменшення їх чисельності та занесення в Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів. Довгохвості шиншили розводяться на хутро на фермах у багатьох країнах.

Природне середовище проживання

Батьківщина шиншил — Південна Америка. Куцохвості шиншили живуть в Андах Південної Болівії, північно-західній частині Аргентини і в північній частині Чилі. Довгохвоста шиншила на сьогоднішній день зустрічається тільки в обмеженій області Анд на півночі Чилі.

Шиншили населяють сухі гірські райони на висоті від 400 до 5000 метрів над рівнем моря, надаючи перевагу північним схилам. В якості сховищ використовують розщелини скель і пустоти під каменями, у разі їх відсутності звірята викопують нори. Шиншили чудово пристосовані до життя в горах. 

За деякими даними, тривалість життя може досягати 20 років. Шиншили живуть колоніями. Їжею їм служать різні трав'янисті рослини, в основному злакові, бобові, а також мохи, лишайники, кактуси, чагарники, кора дерев. З тваринної їжі — комахи.

Шиншили активні в нічний час доби. Їх скелет стискається у вертикальній площині, дозволяючи тваринам пролазити крізь вузькі вертикальні тріщини. Добре розвинений мозочок дозволяє звірятам чудово пересуватися по скелях. Великі чорні очі, довгі вуса-вібриси, великі овальні вуха — не випадковість: це пристосування до присмеркового способу життя.

Експлуатація звірів як джерела цінного хутра на ринку Європи і Північної Америки була започаткована в XIX столітті, великий попит існує і сьогодні. Вироби з цього хутра з давніх часів вказували на високе соціальне становище їх володаря. Першими, хто звів шуби з хутра шиншил в ранг королівських атрибутів, були інки – на їх думку, право носити такі речі було тільки у знаті. На європейський континент хутро було завезено іспанськими мореплавцями, і спочатку шуби з'явилися в королівському палаці. 

Довгохвоста шиншила утримується в якості домашньої тварини і розводиться на хутро на численних фермах і приватних крільчатниках. Хутро малої, або довгохвостої шиншили, сірувато-блакитне, дуже м'яке, густе і міцне. Хутро великих, або короткохвостих шиншил, дещо гіршої якості. Зараз гризуна охороняють в місцях споконвічного проживання в Південній Америці, однак їх ареал і чисельність сильно скоротилися.

Біологія

Звірі вміють високо стрибати. Стрибучість забезпечують довгі задні кінцівки. Вушні раковини шиншил мають спеціальні перетинки, з допомогою яких звірята закривають свої вуха, коли приймають пісочні ванни; завдяки цьому пісок не потрапляє всередину. Самки більші за самців і можуть важити до 800 грамів; вага самців зазвичай не перевищує 700 грамів. 

Шиншили їдять трави, здебільшого злаки. А також їдять насіння, мохи, лишайники, чагарники, кору дерев, дрібних комах. В неволі їдять тільки сушені продукти (яблука, моркву, сіно, кропиву і коріння кульбаби). Давати свіжі овочі і фрукти не рекомендується, це може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Шиншили видають дуже цікаві звуки: коли їм щось не подобається, вони видають звук, схожий на крякання або цвірінькання. Якщо їх розсердити дуже сильно, то вони починають видавати звуки, схожі на гарчання або сякання, а іноді при цьому дуже швидко клацають зубами. Якщо вони боляче вдаряться або сильно злякаються, то можуть дуже голосно пищати. Але шиншили не беззахисні — при загрозі вони можуть атакувати. Атакують вони досить кумедно: встають високо на задні лапи, починають «гарчати», пускають струмінь сечі, а потім вчепляються зубами. 

Хутро

Наслідком проживання в холодному гірському кліматі є густе і тепле хутро. Шиншили є рекордсменами щільності хутра серед тварин — на один квадратний сантиметр шкіри припадає понад 25 000 волосків. Така висока щільність забезпечується незвичайною будовою хутра: з кожної волосяної цибулини ростуть 60-80 тонесеньких волосків. Жорсткі остьові волосся у шиншил відсутні, пухове волосся має товщину 12-16 мікрон, криюче волосся — 24-28 мікрон і на 4-8 мм довше пухового. Хутро шиншил настільки щільне, що в ньому не можуть мешкати паразити, звичайні для інших хутрових тварин. У шиншил відсутні потові і сальні залози, при попаданні у воду хутро відразу намокає, і тварина не може триматися на поверхні. Для позбавлення від вологи, видалення випавшого волосся і очищення хутра шиншили регулярно купаються у вулканічному попелі і дрібному пилі, а також у дрібному піску.

Зуби

Доросла шиншила має зуби оранжевого кольору, проте дитинчата шиншил народжуються з білими зубами, колір яких змінюється з віком. Різці ростуть протягом всього життя.

Розмноження

Шиншили в основному моногамні. Шиншили спаровуються вночі. Дитинчата народжуються вкритими пухом, з зубами, що прорізалися і відкритими очима і в перший день здатні пересуватися досить вільно. Лактаційний період триває 45-60 днів.

Перша згадка В 1553 році тварина згадується в літературі — в книзі «Хроніка Перу» Педро Сьесы де Леона. Назва шиншил походить від назви перуанській провінції Чінча (Перу).

Розведення в неволі Основоположником розведення шиншил в неволі був американський інженер Матіас Ф. Чапмен. В 1919 році він почав пошук диких шиншил, які до того часу зустрічалися надзвичайно рідко. Він і 23 найманих мисливця за 3 роки змогли зловити 11 шиншил, з яких тільки троє були самками. У 1923 році Чапмену вдалося отримати дозвіл уряду Чилі на вивезення шиншил. 

У 50-х роках шиншилловые ферми існували в більшості розвинених країн. З початку 90-х років намітилася не лише тенденція утримання шиншил в якості домашніх тварин, а також і племінне розведення.

Життєвий цикл

Живуть до 20 років, при цьому успішно розмножуються до 12-15 років. 

Утримання в будинку

Щоб забезпечити шиншилу нормальні умови для життя в умовах квартири, необхідно дотримуватися ряду правил і враховувати особливості гризуна.
1. Температурний режим: оптимальна температура приміщення — 18-20 °C. Температура 25 °C — критична, при 30-32 °C звірок може отримати тепловий удар і загинути. 
2. Режим дня: шиншили ведуть сутінковий спосіб життя, а вдень (в світлий час доби) сплять, тому необхідно створити їм умови для цього.
3. Обережність у звукових і світлових подразники: шиншили полохливі: дуже гучні звуки музики, раптове включення яскравого світла або дуже різкий хлопок можуть призвести до стресу і хвороби або навіть до смерті звірка, тому біля клітки, поки він не звикне до атмосфері будинку, не можна робити різких рухів, кричати, включати яскраве світло. 
4. Купання: для купання шиншил знадобиться спеціальний пісок (цеоліт, або — сепіоліт), схожий на пил, який можна придбати в зоомагазині. А в живій природі використовується пил вулканічного походження.

Зеброва амадина — птах родини вьюрковых ткачиков. Одна з найбільш популярних ткачиковых птахів, яких розводять любителі.

Ареал
Австралія. Вид завезений в Пуерто-Ріко, Португалії та США.
Розведення в неволі
Одна з найбільш популярних ткачиковых птахів, яких розводять любителі. Була завезена в Європу в 1879 році і одомашнений. За півтора століття утримання в неволі було отримано безліч різних забарвлень, більшість з яких в даний час зосереджені в США і Європі. 
Опис
У самця верх голови, шия і передня частина спини попелясто-сірі. Поєднання чорних і світлих смужок на грудях створює «зебровую» забарвлення, завдяки якій пташки і отримали свою назву. Зеброва малюнок поступово переходить у чорне пляма, яка відділяє смугасту груди від білого черевця. Самка ж менш яскрава. 

У природі зебровая амадина живе на рівнинах, зарослих травою, з поодинокими кущами і деревами. Австралійські поселенці вирубували ліс на великих просторах материка, використовуючи відкриті території для вівчарства. Тим самим вони надавали зебровой амадине та інших птахів відкритих просторів місця для розселення. 

Утримання та догляд

Практично ідеальний птах для новачків. Потрібно враховувати, що амадіни не звикають до людських рук і віддають перевагу людині суспільству собі подібних. Птахи дуже самодостатні і не потребують в суспільстві людини. А спостерігати за взаємовідносинами цих кумедних енергійних пташок – одне задоволення! 

Розведення в домашніх умовах

Цікава шлюбна поведінка зебрових амадин. У цей час самець часто заспівує свою нескладну пісеньку, схожу на гудок дитячого автомобіля «та - та-таа, та-та-таа, та-та-таа» або «та-таа, та-таа, та-таа». Перед спарюванням самець і самочка стрибають з гілки на гілку, як би розглядаючи один одного. Самець у вертикальній позі, розпушивши пір'я, виспівує пісеньку. Самочка, притиснувши до тіла оперення, знаходиться в горизонтальній позі. Після кількох стрибків вона завмирає на жердинці, вібруючи при цьому хвостом.  Самець і самка беруть рівну участь у насиджуванні яєць. Через певний проміжок часу вони змінюють один одного.

Висловухих кроликів іноді називають баранами, і насправді, завдяки своїм забавним висячим вухам, вони нагадують милих маленьких баранчиків, покритих красивою м'якою шубкою. Особливе розчулення у нас викликають декоративні породи баранов, ці мініатюрні, зворушливі істоти підкорюють своєю крихкістю і незахищеністю.

Характерною ознакою декоративних висловухих кроликів всіх порід є компактне статура. У всіх У них щільне, майже квадратне тулуб, шия практично відсутня, морда широка, ніжки короткі і товсті, — такий собі колобок на ніжках. Довершують картину м'які, що висять по боках плескатої морди, потішні вуха. 

Популярність свою кролики-барани заслужили по праву. Їх поступливий характер, повна відсутність яких би то не було ознак агресії, грайливість і майже собача відданість перетворюють крихт баранов у вірних друзів дітей та їх батьків. При всій своїй незалежності і своєрідному поведінці висловухі кролики відрізняються вираженим інтересом до спілкування з людиною. Тільки ця порода ніколи не дозволить собі, за будь-яких обставин, пустити в хід зуби. До декоративних порід висловухих кроликів відносяться породи, представники яких не перевищують по вазі 3 кг Розглянемо найцікавіші з таких порід.

Але слід мати на увазі, що, незважаючи на удавану міцна статура, висловухі кролики досить крихкі і вимагає обережного поводження. Наприклад, він може пошкодити собі лапку або хребет, якщо невдало зістрибне з рук господаря.

Кролик потребує щоденних прогулянках тривалістю не менше 2 годин. 
Головне місце в раціоні харчування кроликів займає сіно, воно повинно завжди перебувати в яслах. Годують кроликів спеціальними зерновими сумішами і геркулесом. Доповнити їх раціон харчування можна фруктами (яблуко, груша, банан). Можна також давати кроликам різні гілочки (яблуні, верби, берези), щоб стачивались зуби. Дуже люблять вони пророщені злаки і листя кульбаби. 

 

Морська свинка (часто називається гвінейська свинка, кейві або кеви) — вид одомашнених гризунів. Незважаючи на назву, не пов'язані з сімейством свиней, так само як і не є морськими тваринами і не пов'язані з Гвінеєю. Були одомашнені інками і використовувалися в якості джерела цінного м'яса, а також в декоративних цілях. 

Історія

Морські свинки були одомашнені в 5 тисячолітті до н. е. племенами Анд Південної Америки (сучасні території південної Колумбії, Еквадору, Перу і Болівії) для вживання в їжу. Статуї, що датуються періодом від 500 року до н.е. до 500 року н. е., що зображують морських свинок, були знайдені при археологічних розкопках у Перу й Еквадорі. Люди культури мочика поклонялися морським свинкам і зображали їх на предметах мистецтва. З 1200 року і до іспанського завоювання у 1532 році була проведена селекційна робота, яка дозволила вивести багато порід морських свинок, деякі з яких є основами для сучасних домашніх морських свинок.

Перші звістки при завоюванні Колумбії

У 16 столітті іспанські завойовники писали, що індіанці забивають величезну кількість морських свинок і вживають їх в їжу. В Європі їх називали «кролик з Індій». На момент завоювання іспанцями Перу (16 століття) морські свинки народами Анд в основному використовувалися в сільському господарстві (як джерело м'яса) і в ритуальних цілях (жертвування крові тварин, ворожіння за нутрощами).

В центральних Андах в індіанців з Вамачуко (Перу) існував також ідол і божество морських свинок: "Один ідол у них є і для койев, його називають Пайгинок, слова, які йому кажуть: «збільши моїх койев, і нехай вони у мене не вмирають, бо є у них їжа». — Доповідь про релігії і обрядах Перу, складений першими священиками Августинцями, попрямували туди для звернення місцевих жителів у християнство (1560).

Юрист Хуан Поло де Ондегардо, описував у 1559 році обряди індіанців Перу у своєму трактаті «Омани і забобонні обряди індіанців», зауважив, що: у серпні забивалася і спалювалася 1 000 куйев, щоб лід, і повітря, і вода, і Сонце не заподіяли шкоди полям; вони служили для спостереження за ознаками і майбутнім. 

Досі м'ясо морських свинок — важливий продукт харчування народів Анд. Страви з нього можна часто зустріти в ресторанах в містах Перу і Еквадору (наприклад, тільки в Перу-близько 65 млн тварин в рік). За смаком і поживну цінність м'ясо морських свинок близько до кролику і курці, тобто дієтичне.

Поширення в Європі

В епоху Великих географічних відкриттів іспанські, голландські і англійські торговці привозили свинок в Європу, де вони незабаром стали популярними домашніми тваринами у будинках правлячої верхівки (включаючи англійську королеву Єлизавету I).

Походження імені

Порівняння свинок зі свинею не зовсім зрозуміло. Можливо, через характерних звуків, що видаються тваринами, а також пропорцій голови до тіла, щільною шиї і відсутність талії. Також вони постійно їдять і можуть жити в невеликих загончік, які зазвичай використовували на кораблях для утримання свиней. Ім'я цієї тварини на більшості мов посилається на свиню. На одному з німецьких діалектів як merswin (дельфін), мабуть, за схожість видаваних звуків. Вживання у назві слова «гвінейська» ще більш складно для пояснення. Одне з припущень, що в Європу їх ввозили через Гвінеї (розташ. в Африці). 

Харчування

Сіно має лежати в клітці цілодобово, норма для сухого корму — 1 столова ложка на добу на свинку. Сіно сприяє нормалізації роботи травного тракту, крім того, завдяки сену належним чином сточуються зуби. На другому місці — соковиті корми (яблуко, салат, зріла морква, буряк тощо). 
Не потрібно забороняти морським свинкам поїдати послід. Вітаміни груп В і До засвоюються у них тільки при повторному проходженні по травному тракту. Таким чином, поїдання посліду необхідно морським свинкам, щоб бути здоровими.

Морські свинки —  домашні тварини

Морські свинки — хороші домашні тварини, довірливі та добродушні. Морських свинок можна привчити відгукуватися на кличку. Муркочуть і видають різні звуки при доторканні. Люблять сидіти на руках. Для морських свинок небезпечні падіння навіть з маленької висоти.

Морські свинки видають різні звуки. Кожен звук має своє позначення. Вагітні свинки, а в окремих випадках і самці, видають чирикающий звук, що нагадує спів птаха. Можуть чірікать від 2 до 15 хвилин, зазвичай в темний час доби. Це досить рідкісне явище. Самці при залицянні видають буркітливий звук, шлюбну пісню. Схожий звук видають домінантні свинки, які живуть в компанії родичів, показуючи, хто тут головний.
Тривалість життя морських свинок до 8 років, але в середньому 5 років. 

Породи морських свинок

• Альпака
• Американський тедді
• Міні-як
• Перуанська
• Черепахова з білим
• Красиві триколірні морські свинки черепаховій з білим породи, або «тортики», виходять тільки при схрещуванні всередині породи, а незабутні плями успадковуються хаотичним чином. Для розведення черепаховій з білим породи необхідно велике поголів'я — від 100 морських свинок, щоб «випадково» отримати найкращу комбінацію плям.