Головна » 2019 » Січень » 30 » Великий зимовий облік птахів
11:43
Великий зимовий облік птахів

У другій половині та наприкінці січня орнітологи-професіонали та любителі «полюють» з фотоапаратами за зимуючими птахами. До Великого зимового обліку птахів долучаються вихованці гуртків еколого-натуралістичного напрямку Чугуївського районного Будинку дитячої творчості. Їм завзято допомагають керівники гуртка. Інформація про кількість місцевих птахів систематизується та передається орнітологам Харківської області.

Зимовий облік птахів (Christmas Bird Count) заснував редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен у 1990 р. Він вирішив запропонувати новий спосіб відпочинку. До цього року на Різдво проводилося зимове полювання. Редактор запропонував «полювати» на птахів із фотоапаратом та біноклем замість зброї. За його закликом вперше 26 людей провели цей святковий день разом з пташками, спостерігаючи та вивчаючи їх, поважаючи їх право на життя.

Де спостерігати за птахами?

У дворі свого будинку, в саду, на шкільному подвір’ї, у міському парку – в межах населеного пункту, адже мета цього обліку – визначати кількість птахів і з’ясувати, які саме види залишилися зимувати поряд з нашими домівками.

Як правильно рахувати птахів?

Облік здійснюється протягом однієї години. Птахи є найактивнішими вранці. Визначаються види для спостереження та рахується кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку фіксується найбільша кількість кожного виду птахів, яку діти одночасно спостерігали за цей проміжок часу (не рахуються птахи, які пролітають).

Важливо! Не підраховуйте всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до місця спостереження кілька разів протягом години. Якщо, наприклад, синиця велика 10 разів повертається за час, відведений для обліку, то це не означатиме, що в сад прилітали 10 синиць.

Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо. Занотовуйте лише ті види, які вам вдалося визначити.

Переглядів: 336 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar