Головна » 2017 » Жовтень » 3 » "Птах року 2017"
09:49
"Птах року 2017"

 30 вересня 2017 р. вихованці еколого-натуралістичних та художньо-естетичних гуртків Чугуївського районного Будинку дитячої творчості взяли участь в обласному етапі Всеукраїнської природоохоронної акції "Птах року 2017". Нагадаємо, що в цьому році увага орнітологів, професіоналів та любителів, зосереджена на спостереженні за хижим птахом - канюком звичайним. Його обрало Товариство охорони птахів України. За підтримкою своїх керівників наші вихованці підготували 2 графічні малюнки, 1 дослідження та 1 казку за темою. 

Обласний етап акції пройде на базі Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості. Бажаємо нашим учасникам досягти успіхів, надалі розвивати свої творчі і дослідницькі здібності та бути гідно оціненими суддями конкурсу! 

Цікаво про канюка

Цей птах, якого ще називають саричем, є найбільш розповсюдженим з денних хижих птахів. Через незвичні крики, наче він щось випрошує, птах отримав назву канюк в українській мові, «навкаючий орел» та «зануда» в інших мовах. Головну роль в його харчуванні відіграють миші, різноманітні полівки. В окремі роки доля цих гризунів у раціоні канюків складає до 90%. Незважаючи на те, що надає перевагу він мишоподібним гризунам, не гидує і іншими представниками фауни – дрібними птахами, плазунами, і навіть рибами. Хижак володіє багатим набором мисливських здібностей та при полюванні на кожний інший вид варіює методи: нападає із засідки, вистежує жертву з гори, використовує міцний дзьоб або сильні кігчасті ноги. Завдяки неперебірливості в харчуванні птах може виживати у несприятливі роки.

Винищуючи шкідливих гризунів ці пернаті стали відомими помічниками людей, тому їх навіть приманюють в якості охоронців на полях із посівамиУ загальному, сім’я канюків з’їдає 3-4 тисячі полівок або інших гризунів на рік. Тільки за літо вона зберігає близько півтони зерна. Так виникла ще одна назва канюка - "мишолов". 

Для приманювання птахів на поля використовують штучні присади. Форма проста – звичайна висока жердина з перекладиною нагорі. Розставляють їх по краю поля, на острівцях з камінням і чагарниками, на віддалі від доріг та інших джерел непокою. Таке спорудження помітно полегшує хижаку полювання, допомагає відпочити, накопичити сили і тим самим підвищити продуктивність самого полювання. Присади «запрошують» на поля і нічних хижих птахів, в цьому випадку боротьба з гризунами буде успішно виконуватися в «дві зміни».

Деякі канюки є осілими або кочовими, саме таких найбільше на території України. Деякі є перелітними, такі взимку подорожують до більш поживних територій – Індії, Південної Азії та Південно-Східної Африки. Осілість канюків в нашій країни пов’язують зі змінами кліматичних умов – з м’якими зимами та глобальним потепління.

Переглядів: 530 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar