Головна » 2019 » Грудень » 18 » "Парки - легені міст і сіл" 2019
10:46
"Парки - легені міст і сіл" 2019

26.11.2019 вихованка ЧР БДТ Марущак Евеліна взяла участь у Всеукраїнському конкурсі "Парки - легені міст та сіл" (Есхарівська ЗОШ, керівник Дубянська Олена Володимирівна). Учениця  презентувала роботу на тему: "Закладаємо парк поблизу Есхарівської ЗОШ", в якому склала звіт про заходи щодо підготовки грунту та висадки деревно-кущових рослин вихованцями гуртка "Юні квітникарі". 

Конкурс проводиться із метою формування екологічної культури особистості та набуття навичок розв’язання екологічних проблем, покращення психологічного стану учнів, зняття надмірної тривожності та напруги від навчання.

Юні природоохоронці долучилися до оздоровлення довкілля та збереження існуючих зелених насаджень. Вихованці упорядкували свої пришкільні ділянки: посадили дерева,кущі та квіти. Так, учні Есхарівської ЗОШ  І-ІІІ ступенів Чугуївського району в День Довкілля на території свого навчального закладу та у місцевому парку висадили 10 декоративних дерев, 80 декоративних кущів, та близько 1000 цибулин весняних квітів.

Луковичні: мускарики – 600, тюльпани червоні – 400 шт.

Спірея японська – Голд Флейм (20 шт.), Кріспа (20 шт.).

Верба скручена Матсуда – 10 шт.

Рослини висаджувалися в парку смт. Есхар, де були висаджені кущі пухиреплідник (17 шт.). На території прилеглій до Есхарівської ЗОШ висаджували луковичні, верби, спірею.

Працюючи над завданнями обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» учасники вивчали історію зеленого будівництва і садово-паркового мистецтва в Україні й області, брали участь в озелененні рідного селища, ознайомились з місцевим парком.

Висаджені кущові рослини

  1. Пухироплідник калинолистий

Рослина пухироплідник (лат. Physocarpus) належить до роду листопадних чагарників родини Розові. Латинська назва пухироплідника походить від двох коренів давньогрецької мови: «physo», що означає міхур, і «carpos» – плід.

У культурі чагарник пухироплідник – невибаглива рослина, не втрачає декоративності протягом усього вегетаційного періоду. Вигідно вирізняється вона ще й своєю стійкістю до загазованості повітря і швидкими темпами зростання. Використовується пухироплідник у ландшафтному дизайні і як сольна рослина, але найефектніше виглядає жива огорожа з пухироплідника.

Вирішили використовувати цю рослину через її невибагливість та декоративність.

В яму закладали суміш землі, торфу, піску та дерну. Кореневу шийку саджанця залишали на рівні поверхні або на 5 см вище, насипаючи додатково землю (оскільки буде осідати, а закладати добрива за рекомендаціями за 2 тижні до висадки було неможливо). Поливали по 20 л на кожен кущ. При зволоженні ґрунту вода не повинна потрапляти на листя або суцвіття пухироплідника, бо від цього на них можуть з'явитись опіки. Тому рослину краще поливати зранку або ближче до вечора.

Обрізування пухироплідника восени необхідне для підготовки чагарнику до зимівлі.

Розмноження даного пухироплідника проводилося живцюванням.  Для живцювання зрізали до початку цвітіння пухироплідника зелені пагони минулого року завдовжки 10-20 см із двома-трьома міжвузлями, видаляли з нижньої частини пагонів усе листя, а листя у верхній частині живця вкорочували наполовину. Потім живці замочили у розчині корневіну та висадили до навчальної грядки в суміш піску з торфом, полили і накрили поліетиленовою плівкою.

Для догляду за живцями двічі на тиждень поливали їх і провітрювали. На зиму вкорінені живці вкрили, а навесні пересадили на постійне місце. Навесні вибирали сильні здорові пагони, спрямовані назовні, видалили усе листя, крім того, що росте на верхівці, уклали у пророблену в ґрунті канавку завглибшки 12 см, пришпилили шпильками для волосся і засипали канавку ґрунтом.

  1. Спірея Японська

Спірея – багаторічний листопадний чагарник, цінується за тривале і пишне цвітіння. Підрозділяється на: літньоквітучі і весняноквітучі. Спірея японська відноситься до літньоквітучих рослин. Це один з найкрасивіших кущів, який цвіте рожево-червоними квітами все літо.

Спірея японська Криспа (Crispa). Своєю витонченістю і красою прикрасить будь-який сад. Низькорослий чагарник з кулястою формою крони має пишні рожево-фіолетові квіти і хвилясті зубчасті листя.

Посадка спіреї японської проводиться в осінні місяці або ранньою весною, поки не розпустилися бруньки. Різниця в тому, що восени рекомендується висаджувати весняноквітучі сорти. Ранньою ж навесні можна посадити сорт, який цвіте влітку.

Рослини – це легені нашої планети. Тому вихованці гуртка «Юні квітникарі» вивчають, зберігають та примножують їх.

Переглядів: 227 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar