Головна » 2017 » Жовтень » 31 » Масові заходи в парку Горького
11:46
Масові заходи в парку Горького

 28 жовтня 2017 року вихованці гуртка "Юні охоронці природи" разом зі своїм керівником Смирновою Аллою Анатоліївною відвідали Центральний парк культури та відпочинку ім. Горького у місті Харкові, де проходили масові заходи присвячені до Хелловіну. Незважаючи на дощову погоду в парку зібралося безліч святкуючих. Вихованці ЧР БДТ побували на виставці виробів ручної роботи "Артішоп", а також взяли участь у майстер-класах. Перший майстер-клас за назвою "Гарбузик", що провела Ірина Шегда,  був присвячений  виготовленню гарбузів з тканини, ниток та вати на дротовому каркасі. Другий майстер-клас проводили "чарівні Дракули", він був присвячений виготовленню декоративних павуків. 

Цього року святкування Дня відьом у Харкові проходило протягом трьох днів у формі фестивалю "ZombieFEST". В його рамках пройшли: турнір "Зомбі проти Людей", квест "Зараження", страшні конкурси, акції та майстер-класи. Парк прикрасили тематичними жахливими декораціями, а ввечері головною алеєю пройшла факельна хода, на центральній площі відбувся танець "живих мерців".

Витоки Геловіну

Геловін (Хеловін, Хелоуїн, Хеллоуїн) або Відьомська ніч — сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського. Святкується в ніч проти 1 листопада.

Найгучніше відзначається у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Не будучи державним святом, за популярністю Гелловін поступається лише Різдву. В Україні набуває поширення після здобуття незалежності, разом із пожвавленням процесів американізації наприкінці XX ст. у світі.

На думку багатьох дослідників, Гелловін походить від кельтських святкувань жнив та днів мертвих, тобто має язичницькі корені, зокрема від шотландського Савину.

Походження назви

Уперше назва згадується у 18 столітті. Слово походить від англійського All Hallow's Eve — надвечір'я Дня всіх святих.

Символом свята є ліхтар з гарбуза у вигляді людської голови (Ліхтар Джека). Діти лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами).

Історія

Історик Ніколас Роджерс зазначав, що Гелловін зародився з появою кельтського язичницького свята Савин (Х століття).

Згідно з Оксфордським словником фольклору, Савин міцно асоціювався зі смертю та надприродним. Досі на півночі Шотландії та Ірландії прийнято проводити ритуали для заспокоєння мертвих.

Святкування різними народами

За поганськими віруваннями західних європейців у ніч Хеловіну відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло. Тому від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у ваші двері, досвідчені люди радять відкупитися — насипати торбу гостинців-ласощів.

У США та Великій Британії святкування починають заздалегідь: вечір напередодні Гелловіну, 30 жовтня, називають Ніч пустощів. Типові пустощі включають намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями і гнилою городиною. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити в двері, а тоді тікати. Нерідко такі жарти межують з вандалізмом.

Символи

Традиція виготовлення гарбузів-світильників пішла від кельтського звичаю створювати ліхтарі, які допомагають душам знайти шлях в чистилище.

Популярними є костюми персонажів класичних фільмів жахів. Основними темами Хеловіна є смерть, зло, окультизм та монстри. Традиційними кольорами є чорний та помаранчевий.

Світильник Джека

Головним символом свята є так званий Ліхтар Джека (Jack-o'-lantern). Це гарбуз, на якому вирізано зловісно усміхнене обличчя; всередину гарбуза кладуть запалену свічку. Вважалося, що подібний плід, залишений в День всіх святих біля будинку, буде відганяти від нього злих духів.

Витоки цього звичаю можна знайти в стародавніх ірландських та британських традиціях вирізання на овочах елементів обличчя під час проведення різних ритуалів.

Музика

Часто для лякаючих атракціонів під час святкування Гелловіну використовують атмосферні композиції в жанрі ембієнт, що складаються з лякаючих елементів на зразок скрипів, виття вовків і тому подібного.

Костюми

Карнавальні костюми — недавній елемент свята. Вперше як повноцінний звичай воно було зафіксовано на початку XX століття. Спочатку костюми були образами потворних схудлих людей. Це виглядало далеко не святково та достатньо лякаюче.

Загальні доходи від продажу костюмів у США складають мільйони доларів. Взагалі ж щорічно на це свято тут витрачається кілька мільярдів доларів.

Основна тема костюмів на Гелловін — це різна нечисть або надприродні персонажі.

Випрошування солодощів (Trick-or-treat)

Термін Trick-or-treat вперше став використовуватися в США. Літературно його можна перевести як жарт або частування (поширені варіанти —частування чи шкода, цукерки або смерть"" та ін.)

Ігри та інші традиції

Святкування Гелловіну також пов'язано з ворожіннями. Це гадання полягало в тому, що молоді дівчата мали в темному домі піднятися по сходах спиною вперед та провести свічкою перед дзеркалом. Після цього в дзеркалі нібито мало показатися обличчя майбутнього чоловіка, але дівчина могла побачити в дзеркалі й череп — це означало, що вона помре, так і не вийшовши заміж.

Зв'язок з релігією

Християнство

Багато християн критикують та відкидають святкування Гелловіну, вважаючи, що його традиції сягають до язичництва та деяких напрямків окультизму, що суперечить християнським ідеалам.

У країнах Східної Європи багато представників православної церкви виступають різко проти святкування Хеловіна. Незважаючи на зростаючу популярність цього свята в Україні, УПЦ МП та УПЦ КП негативно відносяться до святкування Гелловіну: Архієпископ Запорізький та Мелітопольський Лука навіть звернувся до влади Запоріжжя та області з вимогою припинити поширення в регіоні «чужого православному народові» свята.

Неоязичництво

Реконструктори життя кельтських народів роблять в цей день підношення богам та своїм предкам.

Що думають про Хеловін відомі українці

Увесь світ чекає останньої неділі жовтня, щоб приміряти на собі образ чортика, відьмочки чи іншого чудернацького створіння. Одні витрачають власний час та власні кошти на креативні костюми, купуючи їх чи беручи в оренду, інші – засуджують та вважають його диявольським святом.

ВЕДУЧИЙ БОГДАН КОВАЛЬ

Ще кілька років тому для нас це свято було зовсім чужим, але чомусь все ж припало до душі нашим людям. Майже щороку заради розваги я вирізав гарбузи, аби трішки відчути цю атмосферу Хеловіну в США. Кожна людина має право самостійно визначати, куди бажає витрачати власний час і гроші, але як на мене, святкування Хеловіну не найкращий варіант для цього, бо чомусь ми забуваємо про власні свята та традиції: Івана Купала, олядки на Різдво, щедрування на Василя і багато інших. Сподіваюсь, світ перейматиме наші традиційні розваги, а ми не будемо сприймати усе закордонне, як щось правильне та обов'язкове у наших реаліях.


ГОЛОВА МОЛОДІЖНОГО ВІДДІЛУ ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇІ УПЦ МП ІЄРОМОНАХ ІЛЛЯ (ВИШНЕВСЬКИЙ)
До цих людей я відношусь як до людей - по-людськи, з добротою і повагою. Однак, мене бентежить те, що люди не лише витрачають свої кошти на Хелловін, але й витрачають свій час, який, навідміну від грошей, повернути чи заробити неможливо. Досить часто люди не знають справжнього сенсу цього свята, а тому святкують його згідно з нав'язаним маркетингом трендом.

Для них Хелловін - це час для невимушених розваг чи мегапопулярний шопінг... Однак під цією ширмою криється дещо більш серйозніше, ніж просто релакс у колі друзів... Святкуючи Хелловін, одягаючи явно злі і погані костюми, люди цим самим добровільно віддають себе у володіння темних сил... Звучить це надто грізно, однак нікуди правди подіти - Хелловін має явно язичницькі коріння, які суперечать християнству, навіть якщо це і виглядає як певний жарт.


РЕЧНИЦЯ ЛУЦЬКИХ ПАТРУЛЬНИХ ОЛЬГА БУЗУЛУК

Людей, які святкують це, я не знаю. Можливо, є такі знайомі в мене, але я взагалі це "свято" не сприймаю, отже, ні з ким про нього не говорю і не обговорюю. У нашій службі майже щодня і щоночі "хеловін".

ЖУРНАЛІСТ РУСЛАН ПИЛИПЧУК
Я завжди був і певно, що й залишуся абсолютно байдужим до святкування Хелловіну. Ставлення до людей, які переодягаються та щось там собі відзначають, звісно ж, абсолютно ліберальне. Проте, виникає певний парадокс. Він полягає у тому, що цей день, а точніше ніч є окультною та важливою для людей, які цікавляться магією, або ж вірять у всілякі там сатанинські приколи.
Тобто, для людей, які сповідують християнство, відзначати подібні свята, щонайменше неправильно з моральної точки зору.
Особисто мене такі моральні колізії не чіпають, оскільки я давній та затятий атеїст. Проте, колись було доволі весело потролити «святих» та «праведних» друзів, які фактично віддавали дань Сатані, самі цього не усвідомлюючи. Але це лірика, яка абсолютно немає значення. Розважайтеся скільки влізе та як забажаєте. Мораль тимчасова, мудрість – вічна.


ТЕЛЕВЕДУЧА ГАЛИНА ПАДАЛКО
Я не святкую Хелоувін, це не наша традиція, яка на наших теренах вже стала нічим іншим, як комерцією. Нічого хорошого у відзначенні цього свята не бачу, але кожному своє.

ДЕПУТАТ МИКОЛА ЯРУЧИК
Я не святкую це свято і не розумію його взагалі. Навіть не можу назвати це святом. На подібне витрачати гроші — ніколи в житті. Краще в баньку або в сауну сходити. Кожна людина є господарем свого часу та грошей, якщо вони в неї є. Немає чим зайнятись — то хай витрачають. Кожен сам вирішує, потрібна йому ця справа чи ні. Особисто я - проти цього. Можливо, хтось іншої думки. У нас же демократія.

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 391 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar