Головна » 2017 » Травень » 16 » 9 травня – День пам'яті та примирення
15:11
9 травня – День пам'яті та примирення

Святкування приурочене до Дня припинення бойових дій під час другої Світової війни. На території європейських країн-учасниць відмічено червону дату календаря 8 травня. Для України – це 9 травня 1945 року. Різниця у днях обумовлена часовими поясами, тож коли у Європі була пізня ніч восьмого числа. В Україні вже перейшло за північ 9 травня.

Перші три роки після завершення війни, 9 травня вважалося загальним радянським вихідним, але згодом вказана традиція була відмінена. Лише через 20 років після пам’ятної дати було прийнято рішення надати Дню Перемоги статусу всесоюзного вихідного.

ЗАКОНОДАВЧЕ ПІДҐРУНТЯ

У 2017 році очікується вже 72-річниця свята. З цієї нагоди в Україні був прийнятий закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Відповідно до вказаного нормативно-правового акту затверджено, що окрім 9 травня, державним святом визначається і день напередодні, а саме 8 травня, що стало наслідуванням європейських традицій. Нове дводенне свято отримало назву Дня пам’яті та примирення й День перемоги над нацизмом.

Вказаним законодавчим актом затверджена назва, загальнодержавне значення святкових днів, а також приблизна програма державного святкування. Відповідно до дня тижня, на який припадає День Перемоги в Україні 2017 року, проведення офіційних заходів заплановане вже з 5 травня.

 

ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНІ ТРАДИЦІЇ

2014 року було прийнято рішення замінити Георгієвську стрічку на символічну квітку червоного маку. Її носять на грудях, як символ вогнепальної рани з вінком крові.

Найбільші святкування будуть проходити 9 травня, ранок якого почнеться з покладання квітів до могили невідомого Солдата. Після закінчення маршу розпочинаються святкові концерти, організовані у різних куточках Чугуївського району. Традиції святкування дня Перемоги 2017 в України проводяться на основі запланованого сценарію та включають безліч заходів, дізнатися про які можна на онлайн поталах кожного з міст України, а також на офіційному сайті Верховної Ради України.

Переглядів: 326 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar