Головна » 2017 » Лютий » 16 » День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
16:08
День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

 У відповідності з Указом Президента України від 11 лютого 2004 року, 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цей день приурочений до річниці виведення радянських військ з Афганістану. З 1979 до 1989 року близько ста п'ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило «афганської війни». 3360 українців не повернулися з Афганістану, 72 людини вважаються зниклими безвісти або потрапили в полон. Отримали поранення більш ніж 8 тисяч українців, 4687 з них повернулися в рідні домівки інвалідами.

Вже 16 років українські солдати беруть участь в озброєних місіях ООН в 12 країнах: на Балканах, в Македонії, Ліберії, Конго, Гаїті, Східному Тиморі, Лівані, Кувейті, Ірані, Сьєрра-Леоне, Кот-Д’Івуарі та Судані.

15 лютого зазвичай переважно побіжно зазначався як День закінчення збройної інтервенції до Афганістану без жодних святкувань чи церемоній. Хоча частиною суспільства неофіційно відзначалося як річниця завершення виведення радянських військ з Афганістану в 1989 р.

Керівники гуртків Будинку запланували цього дня провести невеличкі лекції щодо цінності людського життя, необхідності недопущення війни та конструктивних змін у суспільстві, які допомогли б з повагою та розумінням ставитися одне до одного. В рамках гурткової роботи вирішили запропонувати дітям дізнатися більше про афганську війну, визначити своє до неї ставлення та намалювати власні враження.

І сьогодні можна зустріти багато військових, які були в Афганістані. Вони завжди згадують про численні жахіття, які їм довелося пережити. Війна – це найгірше, що колись відбувалося в світі. Як казала Маргарет Мітчел вустами містера Макра: «Послухайте-но мене, ви, молоді урвиголови! Не треба вам цього побоїща. Я бився на війні, я знаю… Ви зовсім не знаєте, що таке війна… Війна – це ходити голодним, слабувати на шкарлатину й запалення легенів від спання в багнюці. А як не на шкарлатину й запалення, то на пронос» («Звіяні вітром»). Війна нікого не шкодує.

На сьогодні країна намагається поновити а подекуди створити інфраструктуру, активно відбудовуються школи, лікарні, будинки для дітей-сиріт. Афганістан розгорнув масштабну кампанію з ліквідації безграмотності, програма підвищення культурного рівня та просвіти.

Нижче представлені фото афганського журналіста Білала Сарвая. Його фоторепортаж отримав назву «Афганістан, якого ви ніколи не бачили».

Переглядів: 376 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar