Головна » 2016 » Грудень » 24 » Акція "Підгодуй пташку взимку"
17:29
Акція "Підгодуй пташку взимку"

Важливу роль у формуванні екологічної свідомості відіграє залучення дітей до природоохоронної діяльності. В цей зимовий період триває акція "Підгодуй пташку взимку",  в рамках якої вихованців ЧР БДТ закликають розвішувати годівнички і систематично підгодовувати пташок. Зима — один з найскладніших періодів у житті птахів. Не тільки холод і рясний сніговий покрив згубно впливають на птахів, що залишилися зимувати разом з нами, а й брак і недоступність корму — основного джерела для поповнення енергетичного запасу, без якого неможливо підтримувати нормальну життєдіяльність організму.

Значна частина енергії взимку витрачається на підтримку постійної температури тіла, яка у птахів становить від 39° до 45° С. У зв'язку з цим синиця взимку витрачає на пошуки їжі у 20 разів більше часу, ніж навесні. І на жаль, не завжди пташці вдається знайти взимку необхідну кількість їжі. Згідно зі статистичними даними у суворі зими з 10 великих синиць ви­живає 1-2 синиці. Ось чому так важливо піклуватися про птахів у холоди.

Як правило, на зимівлю відлітають практично усі птахи, що живляться комахами, а також більшість птахів, життя яких пов'язане з водоймами. Птахи, які залишаються зимувати в наших краях, живляться переважно рослинною їжею: насінням, ягодами, бруньками дерев. А з комахоїдних птахів залишаються зимувати лише ті, які можуть добувати комах з-під кори дерев (синиці, дятли), але й вони частково переходять на насіння.

Для підгодівлі більшості птахів, які у нас зимують, застосовуються годівнички, їхній вигляд, форма, матеріал цілком залежать від фантазії дітей. Це можуть бути рухливі конструкції, які робляться із пластикових пляшок і підвішуються на мотузці до тонких гілок. Більш стаціонарний вигляд мають годівниці — "автомати" — із перевернутої пляшки, яка закріплена так, щоб отвір був майже впритул до нерухомої основи, насіння висипатиметься поступово. Найтрадиційнішими є годівниці — столики, над якими можна прилаштувати дашок. Усі деталі годівниці необхідно робити з матеріалів, які не розмокають.

Птахи оцінять увагу до них. Обов'язково повісте годівничку, і до вас навідаються вдячні гості!

Переглядів: 673 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar