Головна » 2016 » Листопад » 7 » 6 листопада – Попередимо експлуатацію навколишнього середовища!
16:27
6 листопада – Попередимо експлуатацію навколишнього середовища!

 

У 2001 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів.

Шкода, яка наноситься навколишньому середовищу після їх закінчення відчувається на стані екосистем і природних ресурсів і часто виходить за межі національних територій та період життя одного покоління.

Передумовою оголошення Міжнародного дня запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів стали події, що призвели до погіршення навколишнього середовища під час збройних конфліктів на Балканах, у Афганістані, Лівані, Судані, на Африканському континенті, в дельті Тигру і Євфрату.

Війна, якими б не були її причини виникнення, приносить невимовні жахи для цивільного населення і може протягом лічених хвилин знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Крім людських страждань, що заподіює війна, вона також веде до руйнування навколишнього середовища.

Не рідко умисне знищення природних ресурсів є одним з тактичних прийомів. Так, для перемоги у війні засипалися колодці, підпалювалися посіви, вирубалися ліса, знищувалися угіддя та вирізалася худоба.

Протокол 1 до Женевських конвенцій містить положення про захист навколишнього середовища, котрі виконуються під час війни та воєнних конфліктів. Вивчення Організацією Об’єднаних Націй екологічних наслідків конфліктів переконує у тому, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління. Нанесення шкоди навколишньому середовищу ставить під загрозу матеріальний устрій, безпеку людей та існування людства.

Слід відмітити, що наслідки військових конфліктів найбільш відчутні для малозабезпеченої частини населення, оскільки для них довкілля не лише є головним джерелом продуктів харчування, але і служить джерелом ліків, коштів для існування і матеріалів для будівництва жител і будинків.

Організація Об’єднаних Націй надає велике значення тому, щоб природоохоронна діяльність стала частиною нашої концепції зміцнення миру. Захист навколишнього середовища може полегшити країнам вирішення завдань забезпечення зайнятості, стимулювання розвитку та попередження поновлення воєнних конфліктів.

Сьогодні, коли на території України розв’язано військовий конфлікт, страждають не лише наші співгромадяни, страждає довкілля та життя у всіх його проявах. За інформацією проведеного дослідження Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» показали, що під час військових дій на Донбасі широкого поширення набули кілька груп ризиків, серед яких передусім, мають значення забруднення земель та водних ресурсів, збільшення рівня захворюваності, знеліснення, опустелювання, руйнування ландшафтів. Вже зараз практично зруйновані території природних заповідників «Провальський степ», «Станично-Луганське», «Крейдяна флора», великої частини Національного природного парку «Святі гори», регіонального ландшафтного парку «Донецький Кряж».

Департамент екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації наголошує на важливості питання попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та досягнення миру.

Переглядів: 408 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar