Головна » 2017 » Квітень » 27 » 26 квітня – Роковини Чорнобильської катастрофи
10:50
26 квітня – Роковини Чорнобильської катастрофи

 Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії.

Аварія на Чорнобильській АЕС, яка сталася у 1986 році, «була найбільш значною подією ери ядерної енергетики... після бомбардування Хіросіми і Нагасакі». «У повітря, ґрунт і воду планети потрапило стільки стійкої радіації, скільки було викинуто в результаті всіх ядерних випробувань і бомбардувань разом узятих» («Журнал Американської медичної асоціації», «Нью-Йорк таймс»).

Аварія на Чорнобильській АЕС підняла також багато етичних питань, в тому числі, наскільки людина підготована до володіння атомною енергією та й взагалі тим, що може призвести до загибелі живих істот. Керівники гуртків нашого Будинку розповідають своїм вихованцям про необхідність вчитися на уроках, які підносить історія, закликають дітей досліджувати причини та наслідки виникнення ЧС та техногенних катастроф. Лише усвідомлюючи наскільки взаємопов'язані техніка та промисловість з природою та здоров'ям людей на планеті, майбутні дослідники та винахідники будуть дбайливо ставитися до навколишнього середовища. Судовий процес, проведений після ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, наголосив на важливості високого рівня дисципліни, організованості, компетентності і відповідальності працівників станції, адже саме такі якості можуть забезпечити надійну та безпечну експлуатацію складної сучасної техніки.

Переглядів: 408 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar