Головна » 2017 » Лютий » 20 » 19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців
12:36
19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців

 Міжнародний день захисту морських ссавців (World Whale and Dolphin Day) вважається днем захисту не лише китів, але й усіх морських ссавців та інших живих істот морів та океанів.

День святкують починаючи з 1986 року, коли, після 200-річного винищення китів, Міжнародна китова комісія ввела заборону на китовий промисел і на торгівлю китовим м'ясом.

Щорічно в цей день різноманітні природоохоронні групи проводять акції із захисту китів та інших морських ссавців. В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які мешкають у наших солоних водах.

Раніше в Чорному морі жив тюлень-чернець, і в останній раз його бачили 15 років тому. У Чорному та Азовському морях є три види дельфінів: афаліни, білобочки і азовки. Вага найбільших – афалін – досягає 300 кг, а “маленькі” азовки не бувають більше 100 кг. Усі три види занесено до Червоної книги України, а також до Міжнародного Червоного списку.

Кого охороняють

Група морських ссавців налічує близько 128 видів тварин, які постійно або тимчасово мешкають у морській воді, або залежать від неї для отримання їжі.

До морських ссавців відносять декілька категорій тварин — це китоподібні (кити, дельфіни, морські свині); ламантини і дюгоні; тюлені і моржі; американська видра і калан; а також білий ведмідь

Хоча морські ссавці дуже відомі, багато популяцій знаходяться під загрозою зникнення через історію комерційного полювання на них заради жиру, м'яса, кістки і хутра і шкіри. Більшість видів зараз знаходяться під охороною.

Переглядів: 510 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar