Головна » 2016 » Листопад » 17 » 15 листопада – День вторинної переробки
10:42
15 листопада – День вторинної переробки

15 листопада о деяких країнах світу відзначається День вторинної переробки. Батьківщина цього екологічного свята — Сполучені Штати Америки, проте поступово він поширився і за межі США.

Вторинною переробкою (рециклінгом відходів, повторної переробки і утилізацією відходів) називають повторне використання або повернення в оборот сміття чи відходів виробництва. Зазвичай вторинній обробці піддають такі матеріали, як папір, скло, залізо, алюміній, тканини, пластик, а органічні відходи широко використовують у сільському господарстві.

Завдання вторинної обробки — вирішення проблеми обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції за рахунок використання більш дешевої сировини і боротьба із забрудненням навколишнього середовища.

У 1997 році жителі США вперше відзначали America Recycles Day (на російську мову цю назву можна перекласти як «День, коли Америка переробляє відходи»). Його завданням було заохочувати американців здавати відходи у вторинну переробку і купувати продукцію, зроблену з вторинної сировини. З 2009 року проведенням акцій і заходів, присвячених цьому дню, займається неприбуткова організація Keep America Beautiful.

В інших країнах існують різні дати святкування Дня вторинної переробки. Деякі країни відзначають Всесвітній день вторинної переробки 8 липня, а деякі, наслідуючи приклад США, планують заходи та кампанії на 15 листопада.

У США цей день щороку оприлюднюють звіти про те, скільки пластикових пляшок було перероблено за звітний період на душу населення, як поступати з макулатурою і скільки потрібно алюмінієвих баночок, щоб побудувати літак. Американці ретельно дбають про вторинній переробці пластику, алюмінію та інших матеріалів, і приділяють багато уваги просуванню ідеї вторинної переробки серед населення. В Європі в цей день також проводиться велика кількість просвітницьких та природоохоронних заходів. У багатьох країнах світу проводять виставки найбільш цікавих і кумедних прикладів вторинного використання сміття.

Термін розкладання поліетилену становить понад 500 років, а при спалюванні полімерних матеріалів виділяються отруйні речовини, що сприяють розвитку в організмі людини ракових клітин і виникнення генетичних мутацій. Кинуті пакети розносяться вітром, забиваючи зливові стоки і порушуючи роботу міських комунікацій.

Для боротьби з пластиковим сміттям мер Сіетла ГрегНикелс заборонив продавати в місті воду в поліетиленових пляшках. Бутильовану воду в місті повністю замінить якісна водопровідна.

Жителі Великобританії домовилися по можливості використовувати продуктові пакети з сировини, що підлягає вторинній переробці. Так, два роки тому підприємниця з графства Девон Ребекка Хоккінг переконала власників 43 магазинів перейти на багаторазові тканинні сумки для своїх покупців. Наприкінці минулого року прем'єр-міністр Джордж Гордон Браун закликав всі британські магазини замінити шкідливі пластикові пакети на паперові.

У 2006 році Занзібар ввів заборону на використання пластикових пакетів для упаковки товарів у магазинах. Всякий, визнаний винним у виробництві, імпорті або продаж пластикових пакетів, може бути оштрафований на суму до 2 тис. доларів і навіть потрапити до в'язниці на термін до року.

Жорсткіше всього відмову від поліетиленових пакетів був проведений на Тайвані, де починаючи з 2003 року, вони були вилучені з усіх державних і приватних торгових центрів. Тепер покупці повинні приходити за покупками зі своєю тарою.

Переглядів: 451 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar