Головна » 2016 » Червень » 21 » Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами
17:39
Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

Щороку 17 червня екологи, натуралісти та всі небайдужі відзначають Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Конвенція ООН  щодо цього була прийнята в 1994 році. 

Пустелі формуються під впливом географічної зональності планети та нерівномірного розподілу тепла і вологи. На опустелювання впливають не лише ці фактори, але й інтенсивна діяльність людини. Саме через недбайливе та байдуже ставлення до природи багато колись родючих земель стають нездатними давати життя рослинам і тваринам. Цей тривожний процесс деградації довкілля загрожує життю та здоров’ю цілого мільярду населення.

Подекуди така тенденція пояснюється засоленням ґрунтів. Багато років землевласники в Австралії задля збільшення орних земель прислухалися до заохочування влади розчищати землі під ріллі. Згодом кількість дерев і чагарників значно зменшилася, а саме вони були здатні вбирати ґрунтові води, тож їх рівень почав підніматися, а з ним і тисячі тонн підземної солі. «Приблизно на 2,5 мільйони гектарів землі вже вплинуло засолення,— повідомляє Державне об'єднання наукових і прикладних досліджень Австралії.— Багато з них є найродючішими сільськогосподарськими угіддями Австралії».

Окрім помилок у веденні сільського господарства до причин опустелювання відносять: вирубку лісіів, збільшення поголів’ья худоби, вітряний клімат. 

Україна приєдналася до Конвенції в 2002 році. Саме тому, сторонами Конвенції на сьогодні є 193 країни світу. 

"З метою зупинити негативні процеси, які загрожують знищенням біорізноманіття та сільського господарства майже на 40 % території України фахівці НЕЦУ та кафедри лісомеліорації Національного університету біоресурсів та природокористування підготували та запропонували Кабінету Міністрів перелік заходів по зупиненню процесів опустелювання. Натомість протягом останніх двох років держава не проявляє інтересу до цієї проблеми". (http://www.necu.org.ua/zberegty-lisosmugy/)

Переглядів: 529 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar