Головна » 2017 » Березень » 16 » Семінар вчителів обслуговуючої праці
14:21
Семінар вчителів обслуговуючої праці

16 березня на базі Чугуївського районного Будинку дитячої творчості пройшов семінар вчителів обслуговуючої праці загальноосвітніх навчальних закладів Чугуївського району.

На початку програми для гостей підготували чаювання з ароматними травами, вирощеними на ділянці "Лікарські рослини" поблизу Будинку, та скарбничку «Народні прикмети весни». Кожна прикмета на невеличкому сувої була загорнута у різнокольорові нитки. Наче китайські побажання всередині печива ці написи інтригують (а яка саме прикмета дістанеться гостю) та допомагають ближче познайомитися зі старовинною українською метеорологією.

Розпочала офіційну частину семінару директор ЧР БДТ Ламінська Наталія Олександрівна. Представивши презентацію та доповідь про діяльність Будинку, вона зосередила увагу на досвіді проведення керівниками гуртків майстер-класів у напрямку ужиткового мистецтва та поділилася досягненнями керівників гуртків та їхніх вихованців – багатьма перемогами в обласних та Всеукраїнських конкурсах.

Перший майстер-клас для педагогів підготувала працівник ЧР БДТ, керівник гуртків художньо-естетичного напряму Путівська Інна Миколаївна. Він отримав назву «Птиця щастя» (птиця зі шпагату та різнокольорових вовняних ниток).     

Наступний майстер-клас – «Лялька-мотанка Птах радості». Його презентувала керівник гуртків, методист ЧР БДТ Смирнова Алла Анатоліївна.Пояснення керівників доповнювалися презентаціями з поетапним описом дій.

Третій майстер-клас був підготований вчителькою труда Малинівської загальноосвітньої школи Дорошева Ольга Володимирівна. В ході майстер-класу педагоги навчилися виготовляти зі стрічок (органза та атлас) декоративну прикрасу в східно-азіатському стилі.   

В ході семінару педагоги активно ділилися один з одним творчими ідеями та натхненням, діставали корисну інформацію щодо поповнення матеріально-технічної бази трудових кабінетів, обговорювали різноманітні техніки роботи з природним матеріалом.

Наприкінці семінару всі гості були запрошені на запашну кашу, щойно приготовану на вогнищі, – найкраща страва у прохолодний весняний день.  

Колектив ЧР БДТ висловлює щиру подяку гостям та всім, хто доклав зусиль до проведення цього масового заходу. Бажаємо натхненної праці та нових професійних звершень!

Історія птаха щастя

Ще в часи поклоніння язичницьким богам в Київській Русі про Птаха-Сонце була складена легенда.  Починається вона так: «В давню пору люди вірили в різних Богів, а Сонце було головним для них. Далеко на Півночі жила родина з малим хлопчиком. Холодної зими хлопчик простудився і захворів, не вставав з ліжка. Батько дуже сумував і запитав: «Чим я можу тобі допомогти?». Хлопчик відповів, що йому дуже хочеться побачити Сонце». Але посеред зими це було неможливо – весь день сніг та хмари. Батько вирішив зробити птаха з тонких трісок, прикрасив їх тонкою різьбою. Птаха він повісив над жаровнею, де від  теплого повітря він обертався. Син побачивши це, сказав: «Ось же воно, Сонечко, прямо тут». Після цього сину стало краще, а птиця стала домашнім оберегом. Сьогодні таких птахів роблять з різного природнього матеріалу, в тому числі з ниток.  

Язичницькі вірування вважали Жар-птицю одним з найсильніших проявів Сонця. Вважали, що вона може боротися з нечистою силою за допомогою своєї потужної сонячної енергії. Пташку-оберіг вважали пов'язаною зі світлою вогняною магією.

Переглядів: 437 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar