Головна » 2016 » Грудень » 5 » Підтримка суспільства
11:14
Підтримка суспільства

3 грудня керівниками гуртків ЧО БДТ були заплановані заходи, присвячені до Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями.

Будинок дитячої творчості ставить собі за мету виховувати в дітях поважне відношення до тих, хто відрізняється від них у своїх фізичних силах, за станом здоров’я, за обмеженням життєдіяльності. Вихованців закликають надавати інвалідам посильну допомогу, здійснювати можливу емоційну підтримку, не боятися спілкування з дітьми з особовими потребами, які навчаються з ними в одному класі.

Особливу увагу керівники гуртків зосереджують на тому, щоб вихованці у власному спілкуванні використовували коректну відносно інвалідів термінологію «людина із затримкою в розвитку» (а не «недоумкуватий», «розумово неповноцінний»), «переніс поліомієліт» (а не «жертва поліомієліту»), «використовує інвалідний візок» (а не «прикутий до інвалідного візка»), «має ДЦП» (а не «страждає на ДЦП»), «зі слабким слухом» (а не «глухонімий»). Ці терміни коректніші, тому що послаблюють поділ на «здорових» і «хворих», не викликають зверхнього ставлення або негативних емоцій.

Міжнародний день людей з обмеженими можливостями був започаткований 3 грудня 1992 року Генеральною Асамблеєю ООН. Мета, заради якої цей день був проголошений, - це дотримання прав людини і якомога активніша участь інвалідів в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа Десятиліттям інвалідів.

Проведення Міжнародного дня інвалідів спрямовано на привернення уваги до проблем інвалідів, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному і культурному житті. В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року. В 2005 році був ухвалений закон "Про реабілітацію інвалідів в Україні", яким визначені основні принципи створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для функціонування системи підтримки фізичного, психічного і соціального благополуччя інвалідів.
Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав інвалідів і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день інвалідів - день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

Переглядів: 487 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar