Головна » 2017 » Червень » 8 » Майстер-клас з писанкарства
11:24
Майстер-клас з писанкарства

 7 червня 2017 року на базі Чугуївського будинку дитячої та юнацької творчості керівники гуртків ЧР БДТ переймали досвід виготовлення писанок за традиційними українськими техніками. Майстер-клас проводила керівник гуртка "Писнкарство" Брежко Ольга Леонідівна. 

Писанкарство — декорування яєць традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників – вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями (крашанками) пов'язано безліч легенд, повір'їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювалися, а з прийняттям християнства були збережені та пов'язаної з Великоднєм. Звідси і їхня назва — «великодні яйця».

В уявленнях багатьох народів яйце втілювало джерело життя і всього всесвіту. У стародавніх персів, індіанців, візантійців, а також у древніх греків та римлян вважалося, що всесвіт виник з яйця. Стародавні індо-іранські легенди теж це підтверджують. Предки слов'ян називали розписані яєчка «красними яєчками».

Давніми художниками використовувались саморобні фарби, які виготовлялись з кори та плодів дерев, трав і квітів. Природні фарби не дуже тривкі, тому з часом вицвітають. А щоб побачити, якими були древні писанки спочатку, користуються мікроскопом: у порах шкаралупи зберігається початковий колір.

Переглядів: 466 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar