Головна » 2017 » Листопад » 16 » 15 листопада – День вторинної переробки
22:35
15 листопада – День вторинної переробки

 Чугуївський районний Будинок дитячої творчості активно сприяє розповсюдженню ідей вторинної переробки серед своїх учнів, їхніх батьків та громадськості. Закликає мешканців Чугуївського району дбайливо ставитися до навколишнього середовища, не створювати стихійних звалищ та наскільки можливо утилізувати сміття. Кожного року ЧР БДТ проводить виставку «SOS-вернісаж,або Друге життя сміття», на якій свої вироби з вторинної сировини або з домашнього брухту презентують вихованці гуртків Будинку. З учнями напередодні проводяться дискусії та бесіди на тему переробки відходів, сортування сміття та вторинного використання речей, які вийшли з придатності.

У розвинених країнах домашнє сміття в ідеалі має розділятися на: 1 — скляні пляшки, 2 — тонкий пластик, 3 — товстий пластик, 4 — картон, 5 — змішане сміття, 6 — залізні банки, 7 — папір, 8 — полістирол, 9 — скло, 10 — батареї, 11 — метал, 12 — органічні відходи, 13 — паковання «Тетрапак», 14 — тканина, 15 — туалетне сміття.

Формально вторинна переробка в Україні підтримується на державному рівні. Законодавство про відходи складається із законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про поводження з радіоактивними відходами», «Про металобрухт» та Кодексу України про надра. Воно визначає правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов'язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, зберіганням, сортуванням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.

Однак на практиці щороку в Україні утворюється майже 450 млн тонн відходів, з яких на переробку йде не більше ніж 3%. Решту заховують на полігонах, площа яких – 167 тисяч гектарів – перевищує територію природно-заповідного фонду країни.

За останні 30 років людство витратило третину наявних на Землі ресурсів. З кожним роком споживання ресурсів збільшується на півтора відсотка. Тому таке важливе значення набуває економія природних ресурсів, пошуки альтернативних ресурсів, вторинна переробка сировини.

Для залучення уваги громадськості, промислових структур до проблеми вторинної переробки відходів проводиться День вторинної переробки. У цей день доречно проведення акцій Рісайклінг (вторинної переробки) кольорових і чорних металів, зношених покришок від автомобілів, пластикових пляшок, паперу.

Переглядів: 314 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar