Головна » 2016 » Жовтень » 8 » Урочисте святкування Дня села в Терновій
19:07
Урочисте святкування Дня села в Терновій

8 жовтня 2016 року пройшло урочисте святкування Дня села Тернова Чугуївського району. Активну участь у заході прийняли співробітники ЧР БДТ. Всі охочі мали змогу придбати твори декоративного мистецтва, створені керівниками гуртків Будинку, а також навчитися робити ляльок-мотанок та плетені браслети, взявши участь у цікавих майстер-класах.

Незабутні враження отримали всі гості, майстер-класи сподобалися не лише дітям, але й дорослим, які завзято поринули у світ народного мистецтва.  

Цікаві факти

Село Тернова знаходиться на лівому березі річки Уда в місці впадання в неї річки Роганка, вище за течією примикає смт Лизогубівка (Харківський район), нижче за течією примикає смт Введенка, на протилежному березі — село Зауддя. До села примикає кілька лісових масивів (сосна).

Археологічні розвідки

На території села знайдено залишки двох поселень часів II та І тисячоліть до н. е. та поселення черняхівської культури II–VI ст. до н. е. Дослідники гадають, що у формуванні черняхівської культури брали участь різні етнічні групи населення.

Історична довідка

Село  Тернова заснували у 1695 (за іншими даними у 1647 році). З розповідей старих мешканців с. Тернова дізнаємось, що першими поселенцями села були козаки, заслані Катериною II на тернові ліси. Вони вирубували тернівник і будували житло. Звідси і походить назва села — Тернова.

У першій половині XIX століття — військове поселення, що входило до Чугуївського округу військових поселень. Досі вулиці в Терновій в просторіччі називаються, як в XIX столітті, по сотням (1-а, 2-а, 3-а, 4-а).

За даними на 1864 рік у казенному селі Введенської волості Зміївського повіту мешкало 750 осіб (394 чоловічої статі та 356 — жіночої), налічувалось 127 дворових господарств, існувала православна церква.

За переписом 1897 року кількість мешканців зросла до 1707 осіб (849 чоловічої статі та 858 — жіночої), з яких 1532 — православної віри, 175 — старообрядницької.

Перша школа на селі з’явилася  в 1928 році, а керівниками її були Галина Іванівна Ніколаєнко, Євдокій Григорович Мамаєв.

Вітаємо мешканців села зі святом!

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 402 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar