Головна » 2017 » Листопад » 11 » Майстер-клас з техніки "Декупаж"
11:50
Майстер-клас з техніки "Декупаж"

 9 листопада колектив ЧР БДТ в рамках підвищення власної кваліфікації та розвитку практичної майстерності за різноманітними творчими напрямами відвідав майстер-клас в місті Харків. Заняття, присвячене оволодінню технікою декупажа, розробила та провела фахівець з цієї галузі Коробова Олена. Майстер-клас пройшов на території художнього магазину «Сальвадор», керуючую якого є майстриня.

Назва декупаж походить від французького découper – «вирізати». Це декоративна техніка по тканині, склу, дереву (та інших поверхнях), що полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню, що декорується. На останок отримана композиція вкривається лаком заради збереженості, довговічності і особливого візуального ефекту.

Витоки декупажа знаходяться у Середньовіччі. Як вид мистецтва він перший раз згадується наприкінці XV століття в Німеччині, де вирізані картинки стали використовувати для прикраси меблів. Пік захоплення цією технікою настав у XVII столітті в Європі, коли в моду увійшли меблі, прикрашені інкрустаціями в китайському або японському стилі. Венеціанські майстри майстерно вирізали зображення, наклеювали їх на поверхню меблів і покривали для захисту 30-40 шарами лаку.

Шляхом такої аплікації мебльовики імітували дорогі східні інкрустації, що робило меблі значно дешевшими, однак вони не користувалася меншим попитом. Згодом це мистецтво в Італії стало іменуватися Arte povera («мистецтво бідних»). Нині такі меблі є вкрай рідкісними і коштують дуже дорого, тепер цей стиль наслідують безліч сучасних дизайнерів.

Декупаж був дуже модний при дворі французького короля Людовика XVI. Марія Антуанетта та її придворні дами використовували для прикраси роботи Ватто і Фрагонара, знищені пізніше під час Великої французької революції.

В Англії декупаж став доступний широким верствам населення у Вікторіанську епоху, коли у великій кількості з'явилися колекції з віддрукованими листами для вирізання, і декупаж потрапив майже в кожен будинок. До середини XIX століття це захоплення стало масовим. В основному для робіт використовувалися сентиментальні мотиви у вигляді зображень квітів, пасторальних сцен, фігурок і янголят. З Англії декупаж як хобі потрапив до Америки, де був широко відомий між Першою і Другою світовими війнами.

Техніка декупажа має дуже тривалу історію. Серед відомих майстрів, які захоплювалися деку пажем були Матісс і Пікассо.

Переглядів: 392 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar