Головна » 2016 » Липень » 4 » 4 липня – Міжнародний день дельфінів-полонених
07:47
4 липня – Міжнародний день дельфінів-полонених

Цей день покликаний привернути увагу громадськості до проблеми утримання дельфінів у дельфінаріях, де вони зазвичай почувають себе полоненими.

У морі в цих ссавців є можливість долати близько 400 кілометрів на добу, там же вони вільно, без жодних команд стрибають, граються, їдять свіжу, а не переморожену їжу. Більшість дельфінаріїв не можуть задовольнити біологічні потреби дельфінів.

Адже ці дельфіни спеціально чи випадково (під час ловлі риби) виловлені браконьєрами, а, отже, розлучені зі своїми зграями і родинами. А дельфіни – це високоорганізовані морські ссавці з власною мовою, які групуються у зграї і мають родини. Пораненого дельфіна родина ніколи не кине в морі, існують дельфініхи-акушерки, та навіть представників інших видів дельфіни часто рятують, виносячи на берег. У браконьєрських сітях частина дельфінів гине, частина ріже плавці, через потрапляння води до дихального клапану починається пневмонія, дельфін відчуває шок.

Про особливості дельфінів

За давньогрецькою легендою, «дельфіном» назвали тварину, в яку перетворився Аполлон, щоб показати людям шлях у Дельфи, де потім був заснований знаменитий дельфійський оракул і храм. В перекладі з давньогрецької δελφίς походить від слова δελφύς (матка), дослівно означає «утробний» (тобто «риба» з маткою).

Довжина тіла 1,2-3 м, у деяких видів до 10 м. Живуть переважно в помірно-теплих морських водах. Їх родичі (річкові дельфіни) живуть у прісних водах. Більшість дельфінів — стадні тварини. Вони чудово плавають, можуть розвивати швидкість до 55 км/год. При пошуках їжі й орієнтуванні під водою використовують ехолокацію, мають розвинену звукову сигналізацію. Тривалість життя — 30 (дрібні дельфіни) — 50 років. Товариські і дружелюбні тварини, добре приживаються і розмножуються в неволі, піддаються дресируванню.

У фауні України водяться дельфін звичайний (Delphinus delphis) та афаліна (Tursiops truncatus). 

 

Переглядів: 615 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar