Головна » 2016 » Жовтень » 31 » 31 жовтня – День Чорного моря
11:56
31 жовтня – День Чорного моря

31 жовтня 1996 року Росія, Україна, Грузія, Болгарія, Туреччина і Румунія підписали Стратегічний план дій з реабілітації та захисту Чорного моря. На честь цієї важливої події було вирішено щорічно відзначати Міжнародний день Чорного моря. Заходи, що проводяться з нагоди свята, носять просвітницький характер, нагадують про важливу роль цього водоймища в сучасному світі.

 

Чорне море — це природна екосистема, місце проживання 2500 видів тварин, 270 видів багатоклітинних водоростей, понад 600 видів фітопланктону. Площа поверхні Чорного моря на порядок більше території багатьох європейських країн, таких як, наприклад, Італія чи Німеччина. Вчені довго вивчали історію походження й екосистему водойми.

Вивчення Чорного моря

Саме по Чорному морю, згідно з античними легендами, аргонавти плавали в пошуках Золотого Руна, і саме на його узбережжі здійснював свої подвиги Геракл. Після греків на чорноморському узбережжі жили римляни, візантійці і, нарешті, араби й слов'янські народи.

З кінця 80-х вчені забили тривогу — екологія Чорного моря була значно підірвана людиною. Води були забруднені відходами, тваринний світ страждав від браконьєрів. З початку 90-х років почалися масштабні програми з підтримки крихкого екологічного балансу Чорного моря.

Екологія моря

Чорне море сильно страждає від вкидання прісних вод, збагачених промисловими пестицидами, а також азотом і фосфором — вони використовуються в якості сільськогосподарських добрив і вимиваються в річки. Азот і фтор служать їжею для мікроорганізмів і водоростей, які від надлишку поживних речовин бурхливо зростають, а потім гниють на дні, забираючи кисень з води. В результаті від нестачі кисню гине безліч риб, молюсків і ракоподібних.

Ще одна проблема — це забруднення вод нафтопродуктами. Останні дослідження екологів показують, що Чорне море стоїть на першому місці за кількістю шкідливих відходів. В морську воду через Дунай, Прут і Дніпро потрапляють промислові викиди двадцяти країн, причому найбільш забруднена північно-західна частина водоймища, де зароджується більше половини живих організмів моря.

40 % мешканців чорноморських вод знаходяться на межі вимирання, промислові улови риби за останні роки скоротилися в 5 разів. Ссавці гинуть також від швидкохідних суден у мілководних зонах: човни і катери збовтують мул, що призводить до забруднення поверхневих вод та до поширення мулу в заповідних зонах. Море не встигає самоочищуватись, що негативно впливає на екосистему в цілому. Тож необхідно докласти багато зусиль, аби припинити шкідливий вплив на море та поновити його біологічне різноманіття.

Переглядів: 509 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar