Головна » 2016 » Жовтень » 1 » 30 вересня-1 жовтня – Міжнародні дні спостереження за птахами
20:50
30 вересня-1 жовтня – Міжнародні дні спостереження за птахами

«Я почав із задоволенням слідкувати за життям птахів, і в своїй простоті дивувався, як це кожен джентльмен не робиться орнітологом» (Ч. Дарвін).

Бердвочерінг (від англ. Bird watching) — спостереження за птахами.

Тлумачного українського слова для цієї справи не придумано. Спробували назвати «спортивної орнітологією», — звучить дивно і не відображає суть. Частіше кажуть «аматорська орнітологія» або користуються калькою з англійської – «bird-watching». Бердвочер – той, хто дивиться на птахів. Орнітолог-любитель.

За птахами можна спостерігати у власному саду. В місцевому парку. З вікна квартири. Або під час подорожей, у які ви вирушили спеціально, щоб побачити птахів, які живуть у певному природному середовищі, як підмосковний парк або сибірська тайга.

Люди різного віку спостерігають за птахами. Це таке заняття, яким люди захоплюються все життя, в різних частинах світу. Вirdwatching – це захоплення, яке дуже швидко розвивається. Наприклад, у США 51,3 млн. чоловік спостерігає за птахами.

Вирушайте на прогулянку разом з іншими спостерігачами за птахами. Можна також читати спеціальні книги, дивитися навчальні фільми, відвідувати сайти в Інтернеті... Однак не витрачайте на це багато часу, краще спостерігайте за цими птахами, прихопивши з собою польовий визначник птахів. Найважливіше, щоб ви, нарешті, усвідомили, що птахи живуть поруч з нами.

Красою птахів і їх здатністю літати здавна захоплюються люди. Раніше птахи служили людям як асоціація. Стародавні римляни вірили, що по польоту і пісні птахів можна передбачати майбутнє. Сьогодні, сучасна наука все ще використовує птахів в якості «оракулів». Зміни в популяціях птахів відображає стан навколишнього природного середовища. Деякі птахи є індикаторними видами. Наприклад, для степової зони таким видом є дрохва. Знання птахів допоможе краще планувати людську діяльність, створити більш стійкі відносини з природою.

Спостереження за птахами – заняття, яке сприяє зміцненню здоров'я: ви проводите багато часу на свіжому повітрі, багато рухаєтеся.

Спостереження за птахами – ідеальне заняття для тих, хто любить усамітнення. Особливе задоволення доставляють прогулянки поодинці. Ваші думки і почуття налаштовуються на позитивний лад і здається, що все живе ставати вашим другом. Спостереження за птахами – це спорт на всі смаки: він однаково підходить тим, хто любить самотність і дружнє спілкування.

Фактично, спостерігачі за птахами поповнюють наукові знання. Сьогодні, багато чого з того, що знають орнітологи про птахів, отримано від звичайних спостерігачів за птахами.

Переглядів: 548 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar