Головна » 2018 » Січень » 18 » 18-25 січня – Великий зимовий облік птахів
12:40
18-25 січня – Великий зимовий облік птахів

 Які саме птахи залишаються зимувати поруч з нашими домівками? Чи більше в населених пунктах району або ж в місті? Такими питаннями в цей період задаються вихованці еколого-натуралістичних гуртків Чугуївського районного Будинку дитячої творчості. На власному подвір'ї, поблизу школи або в парку діти спостерігають за птахами.

Нарешті випав сніг, тож біля вікон та на садовихдеревах з'являються годівнички. Можна організувати відеоспостереження та протягом наступних тижнів досліджувати поведінку пірнатих. Для об'єктивного вивчення гостей визначаємо, чим саме годуються птахи: горобці, синиці, дятли, сороки. На полях навіть в цей час можна побачити канюка звичайного - птаха, якого орнітологи особливо ретельно досліджують цього року. 

Аби правильно порахувати птахів облік здійснюється вранці,коли вони найактивніші. Підрахунок ведеться протягом години. Фіксується найбільша кількість кожного виду птахів (якихбуло видно одночасно, а не тих, що прилітали декілька разів). 

Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо. Занотовуйте лише ті види, які вам вдалося визначити.

В лісах та парках зжовтня по квітень можна знайти жовтоголового королька. Цей птах прилітає до нас зимувати і, до речі, є національним символом Люксембургу. Він збивається в невеликі зграйки з синицями, у великій кількості харчується насінням хвойних дерев. З тундри прилітають та залишаються до березня пуночки. Зі знайомих нам птахів залишаються зимувати: снігури, омелюх звичайний (свиристель), сойки, яструби. Снігур харчується крилатками ясена, горобиною, навесні скльовує бруньки. Омелюхполюбляє омелу, калину, брусницю. В незамерзаючих проточних водоймах можна побачити гірську трясогузку. 

Птахи на фото: гірська трясогузка, жовтоголовий корольок, омелюх, снігур та сойка.

Переглядів: 467 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar