Головна » 2018 » Березень » 23 » Всеукраїнська акція "Первоцвіт"
15:06
Всеукраїнська акція "Первоцвіт"

Хоча сніговий покрив ще завтовшки 30 сантиметрів, однак невпинно наближується час появи перших весняних квітів. Підвищиться температура повітря, зігріються галявини і після довгої зими нарешті виростуть проліски та інші первоцвіти. Ці тендітні рослини наділені силою, щоб пережити холоди та подолати снігові замети, але, нажаль, з їх першою появою квіти опиняються під загрозою винищення людиною. Місцеві жителі починають активно збирати на продаж не лише широко розповсюджені першоцвіти, але й ті, що занесені до Червоної Книги України.

За підтримки екологів та науковців керівники гуртків Чугуївського районного Будинку дитячої творчості проводять масові заходи для своїх вихованців. Інтерактивні заняття, цікаві бесіди, перегляд презентацій та проведення майстер-класів з виготовлення декоративних квітів (в техніці орігамі, з бісеру та тканини) є частиною щорічної Всеукраїнської акції «Першоцвіт». Педагоги закладу позашкільної освіти планують проведення занять в рамках еколого-натуралістичної роботи, спрямованих на вивчення рідкісних першоцвітів Чугуївського району та заходів по їх збереженню. Корисним є ознайомлення з законодавчими постановами України щодо збереження рослин з Червоної Книги.

Продавати дикорослі рідкісні види рослин заборонено відповідно до ст.9 Закону України «Про рослинний світ», Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 88).
У разі продажу «червонокнижних» рослин з порушника стягується компенсація за кожну рослину та накладається штраф за факт продажу. Так до Червоної книги України занесені: білосніжний та складчастий підсніжники, брандушка різнобарвна, цикламен Кузнецова, шафран Гейфелів – весняні первоцвіти.

Діти дізнаються, що зірвані 3 квітки означають, що 40-60 насінин з них не потраплять до грунту і не проростуть новими квітами. А сам цей процес є тривалим. Так для конвалії потрібно декілька років. Такі дані допомагають зрозуміти важливість дбайливого ставлення до природи. 

Тож долучайтеся до цього важливого заходу та разом з нами захищайте флору рідного краю!

Переглядів: 432 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar