Головна » 2017 » Грудень » 4 » Всесвітній День домашніх тварин
15:55
Всесвітній День домашніх тварин

 Щорічно 30 листопада в багатьох країнах відзначається Всесвітній день домашніх тварин (World Day Pets). Ідея про заснування цього свята була озвучена на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, що проходив у Флоренції (Італія) в 1931 році. Тоді різні екологічні організації та природоохоронні товариства заявили про готовність організовувати різноманітні масові заходи, спрямовані на виховання у людей почуття відповідальності за все живе на планеті, у тому числі і за домашніх тварин. З тих пір свято проводиться щорічно і присвячується всім одомашненим людиною тваринам, щоб ще раз нагадати всьому людству про відповідальність за «братів наших менших». Не дивно, що девізом цього Дня стали слова Маленького принца з твору Антуана де Сент-Екзюпері: «Ти назавжди у відповіді за тих, кого приручив», які звернені до всіх нас.

Керівники еколого-натуралістичних гуртків ЧР БДТ проводять освітні бесіди разом зі своїми вихованцями та слухачами щодо важливості відповідального ставлення до власних улюбленців. Діти на гуртках люблять розповідати про котів, собак та інших домашніх тварин. Завзято малюють їх та досліджують особливості поведінки. 

Заходи, присвячені Дню, дуже різноманітні і в кожній країні проходять по-своєму. Десь проводяться пікети на захист тварин від жорстокого поводження, десь флешмоби на підтримку створення притулку або клінік для тварин, десь виставки кішок і собак тощо. А хтось у цей день дозволяє своїм домашнім вихованцям робити все, що було заборонено раніше (рвати шпалери, гризти меблі та капці, лазити по шторах, їсти зі столу…), або купує своєму улюбленцю величезну кількість смаколиків, а хтось просто приділяє максимум уваги своєму пернатому, рибкам або чотириногому другові. До речі, серед акцій останніх років, яка набуває все більшого поширення по всьому світу, – акція «Дзвіночок», коли в зоопарках будь-якого міста чи країни протягом однієї хвилини діти дзвенять у дзвіночки, привертаючи тим самим увагу всіх до проблем захисту тварин. Свято присвячується всім одомашненим людиною тваринам, щоб ще раз нагадати всьому людству про відповідальність за «братів наших менших».

Але, як би ми не відзначали цей день, головна мета проведення всіх акцій і заходів – актуалізація уваги широкої громадськості (і насамперед – молодого покоління) до проблем домашніх тварин (у тому числі бездомних); виховання дбайливого ставлення до них (і взагалі до живої природи), відповідальності за їх зміст і розуміння того, що вони – «брати наші менші», а не об’єкт розваги. Як відзначають власники домашніх тварин, знайти підхід до будь-якого домашнього вихованця легко – треба просто любити його, і він відповість взаємністю. В Україні День домашніх тварин відзначається з 2000 року за ініціативою Міжнародного фонду захисту тварин, хоча, на жаль, поки не затверджений офіційно. Не дивлячись на це, у нас кішок, собак, кроликів, папуг і іншу живність люблять, і щорічно в День домашніх тварин силами громадських, екологічних, освітніх організацій і структур проводиться безліч заходів — круглі столи та семінари на тему турботи про домашніх тварин; виставки кішок, собак та інших домашніх вихованців, конкурси та вікторини, присвячені їм; акції зі збору коштів та кормів для тварин, що мешкають у притулках. І сьогодні ми також закликаємо усіх приєднатися до цього доброго і важливого свята, головне пам’ятати — ми у відповідальності за тих, кого приручили…

Переглядів: 439 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar