Головна » 2018 » Травень » 15 » Подорож старовинними садибами
08:30
Подорож старовинними садибами

13 травня вихованці Чугуївського районного Будинку дитячої творчості разом зі своїми керівниками гуртка насолодилися екскурсійною програмою "Старовинні садиби Слобожанщини". Група відвідала такі відомі місця як: Шаровка, Натальївка, Співочі тераси. Подорож цими місцями дозволила доторкнутися до історії наших країв, здійснити пізнавальну природничу прогулянку серед мальовничих краєвидів.

Наталіївка є пам'яткою садово-паркового мистецтва загально-державного значення. Комплекс було створено у ХІХ столітті. Знаходиться в селищі Володимирівка Краснокутського району (Харківська обл.). Поїздка проходила в рамках роботи гуртків "Природа рідного краю" та "Юні охоронці природи", тож юннати могли досліджувати сосновий та дубовий гаї, які знаходяться на території комплексу, на березі річки Мерчик. Тут можна зустріти цінні хвойні рослини: білу та одноколірну ялицю, білу та колючу ялини, жовту сосну, віргінський ялівець. Серед листяних порід ростуть кримська, кавказська та американська липи, болотний і червоний дуби. Впосадках спостерігаються сріблястий клен та бородавчаста поникла береза. Цікавою є каштанова алея, закладена ще наприкінці ХІХ століття, коли каштани в Україні були рідкістю. 

Шарівський палац ще називают Цукровим замком, Білим лебедем та Перлиною. Його будівництво розпочалося 1836 року. Тут збереглася липова алея, висаджена ще за 3-го власника садиби цукрозаводчика Леопольда Кеніга. Різноманітним є склад живої паркової колекції, яка налічує близько 200 різновидів дерев та кущів (з них 150 є рідкісними та екзотичними породами). У прилеглому лісі можна зустріти лосей, диких коз та кабанів. 

Ландшафтний парк у Шарівці заснований на початку XIX ст., займає площу більш 40 га, зі всіх боків оточений дубовим лісом віком у 150—300 років. 

Парк складається з двох частин: великої — ландшафтної та малої регулярної. Головна композиційна вісь парку проходить від південного фасаду палацу по мосту меншого ставка, по зеленій ковдрі прогалини протилежного схилу і завершується видовим майданчиком з алеєю голландських лип.

Система інженерних споруд включала: підземні дренажі, які регулювали фільтрацію ґрунтових вод, водопровідну мережу, що зв'язувала водяне облаштування терасного саду, електроосвітлення. На нижній терасі була розміщена оранжерея для вирощування цитрусових і винограду.

Переглядів: 395 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar