Головна » 2016 » Листопад » 17 » Парки – легені міст і сіл
12:37
Парки – легені міст і сіл

«Парки — це дірки в тканині Всесвіту, не заповнені нічим, окрім повітря, світла і птахів» (Кейт Аткінсон).

Подорожуючи парками нашого міста та мальовничими місцями Чугуївського району вихованці ЧР БДТ не лише насолоджувалися красою рідного краю, але й проводили наукові дослідження.

Так були створені роботи в рамках Всеукраїнського конкурсу "Парки – легені міст і сіл". Цей конкурс проводиться з метою формування екологічної культури особистості, набуття навичок і досвіду розв'язання екологічних проблем, залучення до практичної природоохоронної роботи учнів загальноосвітніх, професійно-технічних і позашкільних навчальних закладів. Організатори закликають учнів до оздоровлення довкілля, збереження існуючих зелених насаджень, благоустрою парків, садів, скверів, бульварів; вивчення історії зеленого будівництва і садово-паркового мистецтва в Україні, традицій природокористування, сучасних напрямів паркобудівництва.

Для участі в конкурсі були презентовані такі дослідження: «Зелений куточок на околиці міста Чугуїв» (про прилеглу територію до будинку ЧР БДТ) (Смирнова Олександра, гурток «Юні охоронці природи», керівник Смирнова Алла Анатоліївна). «Біоіндикація ялини звичайної, як метод екологічного моніторингу» (Цискарішвілі Ілля, гурток «Юні рослинники», керівник Леміщенко Ірина  Олександрівна). «Парки і їх значення для населення» (Костенко Діана, гурток «Лікарські рослини», керівник Шкрябіна Людмила Іванівна). «Краснокутський дендропарк» (Чепенко Анна, гурток «Юні квітникарі», керівник Путівська Інна Миколаївна).

Коротенько і цікаво

Одним із перших парків вважають Висячі Сади Семіраміди. Дуже рано розвивали паркове мистецтво в Китаї.

Сади як явище прийшли в Європу з теплих країв – Близького Сходу і Азії. В сприятливих природних умовах можна було чи не весь рік вирощувати декоративні та плодово-ягідні рослини. Оскільки парки належали знаті та були захищені високими мурами від цікавих очей, там вирощували хурму, абрикоси, виноград, шовковицю та аличу.

В Древній Греції найбільш поширеними були святі гаї, але їх  поступово замінили плодовими садами. Згодом парки з'являються поруч з учбовими закладами та адміністративними установами. В таких куточках збирались філософи, політики та студенти для відпочинку та дискусій.

В Древньому Єгипті вперше почали створювати  сади з пальмами та платанами біля басейнів. Плани таких парків збереглися донині. Через арабів вони дісталися до Іспанії, де виникла своя культура садівництва (сади Генераліфе, Альгамбри). Після відвоювання земель у арабів іспанське садівництво поширилося католицькою Європою.

У другій половині XVI століття засновано найстаріший парк в Україні — Єзуїтський (тепер парк ім. І. Франка).

Переглядів: 1524 | Додав: БДТ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar