Головна » 2017 » Грудень » 19 » День Святого Миколая
15:40
День Святого Миколая

 19 грудня в багатьох країнах світу відзначають День Святого Миколая. Директор та керівники гуртків Чугуївського районного Будинку дитячої творчості підтримують цю традицію та вітають своїх вихованців, учнів та слухачів зі святом. Бажають творчих успіхів та натхнення. 

Святого Миколая Чудотворця вважають прообразом Діда Мороза та Санта-Клауса. Можливо, він був єпископом міста Міра, що в Малій Азії (тепер Туреччина). Згідно з «Енциклопедією Різдва» (The Christmas Encyclopedia), «майже все, написане про святого Миколая базується на легендах». В них говориться, що Миколай дбав про оточуючих та робив їм багато подарунків. Його вважають покровителем воїнів і водіїв, дітей і студентів, моряків, торговців і лучників. Цього ж дня відзначається Міжнародний день допомоги бідним.

Батьки напередодні свята роблять подарунки своїм дітям, кажучи, що їх приніс Святий Микола. Та з огляду психологів, краще не обманювати малюків, а казати від кого подарунки насправді – це прищеплює дітям почуття вдячності до рідних людей, згуртовує родину та привчає робити подарунки у відповідь, що приносить їм самим більше щастя та допомагає в дорослому житті бути більш впевненими.

Про історію свята

Історія є доволі довгою. Від початку появи хоч якихось даних про Миколу Мирлікійського до сьогодні його образ змінювався від негативного до позитивного (а починаючи з 1970-х років - навпаки). Від епохи Середньовіччя Микола подорожує містами разом зі своїм помічником Крампусом (з рогами та хвостом), який викрадає неслухняних дітей. І в сучасній Європі напередодні Дня Святого Миколая вулицями проходить процесія з "нечистої сили". В Іспанії, Голандії та Чехії його супроводжують кози, коні або "янголи". 

З приходом на більшу частину українських земель радянської влади святий Миколай був витіснений. Згідно з постановою ЦК КПРС від 1937 року на заміну йому прийшов Дід Мороз, який дарує подарунки на Новий Рік.

В 1970-му році на Другому Ватиканському Соборі було вирішено, що Микола Мирлікійський не має підстав бути святим. Легенди ж про нього не мають християнського походження, а пов'язані з язичницькими (поганськими) віруваннями.  

В незалежній Україні образ святого Миколая відроджуються. У школах напередодні свята проводяться уроки, на яких дітей вчать писати листа святому Миколаю.

6 червня 2006 року Президент України Віктор Ющенко підписав указ № 481/2006 «Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні», що передбачає, зокрема, опрацювання питання створення комплексу «Садиба Святого Миколая» в Івано-Франківській області з Будинком творчості народних майстрів Національної спілки майстрів народного мистецтва України. У 2010 році президент Віктор Янукович доручив уряду передбачити в держбюджеті на 2011 рік кошти на будівництво Маєтку святого Миколая в національному природному парку «Гуцульщина».

Переглядів: 353 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar