Головна » 2018 » Травень » 3 » Альтернативні джерела енергії
09:44
Альтернативні джерела енергії

3 травня щорічно українська та європейська спільнота відзначає День сонця. В цей час керівники гуртка ЧР БДТ планують проведення презентацій та освітніх бесід на теми: "Використання сонячної енергії в Україні". Дітей заохочують проводити дослідження щодо можливостей сонячної енергетики та її використання в промислових та побутових масштабах. Так, наприклад, в деяких містах України сонячними батареями облаштовані вуличні ліхтарі: вдень енергія накопичується, а вночі використовується. Це дні відкритих дверей дослідницьких та проектних інститутів, з діяльністю яких діти можуть познайомитися опосередковано через онлайн ресурси. 

Сонце забезпечує планету відновлюваною енергією, використання якої не залишає по собі радіоактивних або токсичних відходів. Цікаво, що ультрафіолет, випромінюваний сонцем,має антибактеріальні властивості. Лікарі ще століття тому помітили, що пацієнти одужують швидше, коли білизна сушиться на сонці, а хворим на туберкульоз радили якомога більше знаходитися на сонці.  

Згідно з кліматичними умовами Україна належить до регіонів з середньою інтенсивністю сонячної радіації, однак порівняно з країнами ЄС на рік у нас припадає багато сонячних днів. Встановлення 1 м2 сонячних батарей на 1 українця дозволило б зберегти 3,4 млн. т умовного палива. 

У 1997 році Кабінетом Міністрів затверджена "Програма державної підтримки розвитку нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії та малої гідро - і теплоенергетики". Були сформульовані найбільш перспективні напрями використання сонячної енергії, а саме:

· безпосереднє перетворення в низькопотенційну теплову енергію без попередньої концентрації потоку сонячної радіації для гарячого водопостачання, теплопостачання та потреб сільського господарства;

· безпосереднє перетворення в електричну енергію постійного струму за допомогою фотоперетворювачів.

Великий і недостатньо вичерпаний потенціал використання сонячної енергії є в сільському господарстві і промисловості:

· сонячний підігрів води для гарячого водопостачання тваринницьких ферм та інших об'єктів;

· сушка зерна, фруктів, овочів, сіна, тютюну та іншої сільськогосподарської продукції;

· тепличне рослинництво;

· опріснення води у південних посушливих районах;

· сонячний підігрів залізобетонних конструкцій в процесі виробництва на ЖБК.

Переглядів: 314 | Додав: БДТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar